Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Asociația “Dumbrăvița pentru oameni” este un exemplu de întreprindere socială funcțională

Data: 20.12.2012

Acum doi ani, romii din Dumbrăvița, Brașov, mergeau din sat în sat pentru a vinde coșurile de nuiele pe care le realizau acasă. Acum două zile, Asociația “Dumbrăvița pentru oameni”, înființată în noiembrie 2012 în cadrul proiectului “RURES. Spațiul Rural și Economia Socială”, a livrat unei companii din Cluj prima comandă de 217 coșuri împletite.

Asociația “Dumbrăvița pentru oameni” este un exemplu de întreprindere socială funcțională. După ce au urmat cursuri de instruire în antreprenoriat social, economie socială, 5 locuitori din Dumbrăvița, o comunitate cu tradiție în împletirea coșurilor, au format o asociație. Cu ajutorul unui expert local angajat în cadrul proiectului “RURES.

Spațiul Rural și Economia Socială”, membrii asociației au mobilizat meșterii din sat, au redactat un plan de afaceri, au căutat clienți și, într-o lună de la înființare, asociația a livrat prima comandă.

Prin intermediul proiectului “RURES. Spațiul Rural și Economia Socială”, 24 de comunități din 8 județe -Alba, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Prahova, Suceava- beneficiază de acest model de intervenție, aflându-se în prezent în diverse stadii de dezvoltare: amenajarea spațiului, achiziție echipamente, producție.

Prin sprijinirea inițierii de activități generatoare de venit desfășurate de către persoanele dezavantajate, proiectul “Rures. Spațiul Rural și Economia Socială” contribuie la reducerea deficitului de locuri de muncă din mediul rural, unde în 2010, la data alegerii comunităților beneficiare ale proiectului, nivelul sărăciei era de 3 ori mai ridicat decât în mediul urban, iar numărul de asociații/ ONG-urilor era foarte scăzut.

Istvan Szabo, expertul care a oferit consiliere grupului local din Dumbrăvița, subliniază avantajul înființării întreprinderilor sociale: “De obicei, iarna, meșterii din sat nu au comenzi. Deoarece asociația formată prin proiect caută și aduce clienți, oamenii au de lucru în mod constant și o sursă de venit pe care pot conta”. În plus, “oamenii nu trebuie să mai meargă kilometri întregi pentru a-și vinde produsele, timpul câștigat astfel putând fi petrecut cu familia, investit în educația copiilor”, adaugă Iulian Ifrim, expert în economie socială la Fundația Soros România.

Prima comandă a avut o importanță majoră pentru întreprinderea socială nou înființată la Dumbrăvița: a validat o modalitate de lucru coordonată, în scopul onorării unui contract. “Oamenii din comunitate sunt încrezători și ne tot întreabă când vine următoarea comandă”, spune Istvan Szabo.

Proiectul “RURES. Spațiul rural și economia socială”, dezvoltat de Fundația Soros împreună cu Fundația Pestalozzi și Fundația Civitas, se derulează în perioada iulie 2010- iunie 2013 și este cofinanțat din Fondul Social European- “Investeşte în oameni!”, Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007–2013, Contract nr. POSDRU/84/6.1/S/55122. Valoarea totală a proiectului este de 9.874.142,00 lei.

***
Fundația Soros România a fost înființată în 1990. Misiunea Fundației Soros este de a promova modele pentru dezvoltarea unei societăți bazate pe libertate, responsabilitate și respect pentru diversitate. Programele dezvoltate au ca scop combaterea discriminării și construirea de modele pentru construire comunitară și incluziune socială.

Fundația Pestalozzi inițiază, dezvoltă și promovează programe și servicii care răspund nevoilor persoanelor aflate în dificultate pe baza principiilor muncii sociale. Fundația Pestalozzi oferă servicii de training, consultanță, dezvoltare comunitară și educație interculturală în proiectele pe care le gestionează, promovând totodată economia socială în meidul rural.

Fundația Civitas desfășoară programe de orientare pentru dezvoltarea comunităților: îmbunătățirea capacității administrației publice locale de a gestiona schimbările impuse de procesul de integrare în Uniunea Europeană și pregătirea cetățenilor.

Pentru informații suplimentare îl puteți contacta pe Iulian Ifrim, expert coordonator economie socială, Fundația Soros România, iulianifrim@soros.ro .


comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:Articole din Proiecte & Programe:

» Terapii educative prin dans la Centrul de Zi SMART din Ploiesti
» Prin practici standardizate și empatie, intervenim salutar pentru a transforma destine in bine
» Armata Salvarii distribuie saci de dormit persoanelor fara locuinta
» Copii din centrele de zi ale Asociatiei Armata Salvarii fac progrese notabile
» Povestea noastra: cultivam solidaritatea!
» Descrierea proiectului "New Crops - Antreprenoriat social pentru crearea de noi oportunitati pentru persoanele excluse social din zonele rurale"
» Aboneaza-te la cosul saptamanal cu legume bio! Ajuti indirect copiii de la Asociatia AMURTEL !
» Romii de la Pata Rat se muta in apartamente in Cluj-Napoca, Apahida, Baciu si Floresti. Chiria e de 100 de lei VIDEO
» 9 ani de proiect “Ferma demonstrativa Agrovision si Centrul de pregatire și consultanta agricola” de la Crit
» VOTATI va rugam: Afacerea sociala Romano ButiQ este semifinalista la premiul Comisiei Europene: EU Social Innovation Award
» Cooperativa agricola de la Curtici: profit de peste un milion de euro/an
» Asociația “Dumbrăvița pentru oameni” este un exemplu de întreprindere socială funcțională
» Francesca – ajutor bucătar la Restaurant Social ASSOC, Baia Mare
» Atelierul de impletituri din papura din Mahmudia - un exemplu de succes
» Un exemplu de succes: Atelierul de impletituri de nuiele din satul Tamasda
» Invata pentru Tine! premiat la “POSDRU – PRINCIPALUL FURNIZOR DE FORMARE, OCUPARE SI INCLUZIUNE SOCIALA IN ROMANIA 2012”
» Centrul de Incluziune Sociala Giurgiu - 1 an de activitate, 64 de beneficiari
» CRIES a lansat "Ghidul adaptat de bune practici in domeniul incluziunii sociale"
» 216 persoane din mediul rural au fost initiate in economia sociala
» Start-Up Wall-Street difuzata la Radio Lynx: Antreprenoriat social sau cum sa incepi o afacere (aproape) fara bani
» Incredibil, dar adevarat: Romania pe locul 1 intr-un top al proiectelor co-finantate de Uniunea Europeana!
» Primul restaurant social din Romania a fost deschis in Baia Mare (VIDEO)
» Mici cadouri mari de la Atelierul de pânză
» Bijuterii create de mame pentru mame - Touched Collection
» Zâmbetul vârstei a treia
» Valorificarea produselor din gospodăriile ecologice certificate
» Final de analiza organizationala in cadrul proiectului „ANTRE(pre)NOR pentru PERFORMANTA”
» De la terapie cu gablonturi la economie sociala cu bijuterii Swarovschi
» Ateliere fara Frontiere: incluziune prin activitati de economie sociala (VIDEO)
» Criterii aplicate pentru identificarea bunelor practici
» Tabere pentru copii si tineri intre incluziune si economie sociala