Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

9 ani de proiect “Ferma demonstrativa Agrovision si Centrul de pregatire și consultanta agricola” de la Crit

Data: 26.09.2013

World Vision Romania (WVR) sarbatoreste in septembrie 2013, cei 9 ani de proiect “Ferma demonstrativa Agrovision si Centrul de pregatire și  consultanta agricola” de la Crit, un proiect de agricultura si dezvoltare rurala desfasurat in parteneriat cu fundatia americana Bolthouse. Cu aceasta ocazie, fundatia invita mediul institutional si pe cel de business sa i se alature intr-un parteneriat prin care sa se creeze la ferma un model educational inovator care sa coreleze scoala si pregatirea practica. Printre consecintele benefice ale unui astfel de parteneriat se numara formarea de personal calificat in mediul rural, cresterea unei generatii de tineri activi economic, reducerea somajului si cresterea puterii de cumparare in mediul rural.


Aceasta actiune continua dezbaterea initiata de WVR la inceputul acestui an prin care promoveaza imbunatatirea invatamantului profesional si tehnic cu profil agricol pentru ca tinerii sa fie atrasi catre acest domeniu, iar Romania sa isi valorifice propriul potential, precum si fondurile disponibile in urmatorul exercitiu bugetar al Uniunii Europene.
Pentru a oferi un model de agricultura moderna si sustenabila, WVR a creat la Crit, in judetul Brasov,  Agrovision – ferma demonstrativa si centrul de pregatire si consultanta pentru fermieri. Proiectul a inceput in anul 2004 cu scopul de a-i ajuta pe micii fermieri sa faca tranzitia de la ferma de subzistenta la ferma comerciala. Strategia proiectului s-a axat pe doua directii: dezvoltarea unui model educational – Centrul de pregatire si consultanta agricola – si a unui model de afaceri - Ferma demonstrativa Agrovision.


Astfel la Agrovision mii de oameni au invatat o meserie si si-au imbunatatit cunostintele despre cresterea animalelor si cultivarea pamantului. Aici au avut loc programe de dezvoltare profesionala, agricola si de afaceri care au inclus sesiuni practice variate – organizare de loturi demonstrative pentru diverse culturi, de demonstratii concrete cu utilaje si echipamente agricole moderne. De asemenea, s-au predat cursuri de management, marketing si etica in afaceri, care au facilitat accesul fermierilor la oportunitatile de piata si de finantare aparute in perioada de pre si post aderare la Uniunea Europeana.
Proiectul AgroVision in cifre (2004 – 2013):
• Ferma are un efectiv de 85 de animale, din care 44 de vaci cu lapte, si un teren de 112 ha in exploatare. Laptele este vandut catre Hochland.
• 2.520 de participanti la programe de instruire, stagii de practica, ateliere si demonstratii practice
• 705 de absolventi ai cursurilor de calificare CNFPA in meseriile mecanic in ferma agrozootehnica si lucrator in agroturism
• 700 de fermieri participanti la cursul de etica in afaceri
• 2.000 de copii si tineri participanti la proiecte de educatie, scoli de vara, tabere 
• 300 de parinti participanti la cursurile de parenting
• 40 de femei au invatat arta tesutului si a broderiei in cadrul atelierului de tesatorie


Evolutia participantilor la cursuri este remarcabila - unii si-au dublat numarul de animale, altii si-au diversificat activitatea si au azi  mici afaceri de succes. “Am invatat cum sa accesam fonduri europene, unii dintre noi chiar au reusit. Pe langa asta am mai invatat cum sa fie cultura de grau, porumb, cum se lucreaza cu utilaje noi , cum se cresc modern animalele - vacile, oile. De aceea, azi sunt un tanar intreprinzator: am 200 de oi, 200 de familii de albine, lucrez 30 de hectare de pamant si sunt foarte multumit.  Ma bucur foarte mult ca nu am plecat in tari straine si am ramas aici in Romania.” -  spune Razvan Stanciu din Bunesti.


Valoarea totala a finantarii in perioada 2004 –2013 a fost de 3.650.000 USD. Investitia propriu-zisa in ferma si modernizarea ei se ridica la 1.100.000 USD, din care 170.000 USD prin finatare SAPARD. 
“Educatia este esentiala pentru a profita de oportunitatile oferite de Uniunea Europeana: conform propunerii de buget, agricultura si dezvoltarea rurala vor beneficia, prin Politica Agricola Comuna, de o finantare de 17,5 de miliarde de euro in perioada 2014-2020. Aceste fonduri vor fi insa irosite in lipsa unor generatii motivate si active de tineri” declara Crenguta Barbosu – Manager Program Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul fundatiei WVR. “In momentul de fata tinerii nu sunt atrasi de invatamantul agricol si considera statutul de agricultor sau fermier ca fiind inferior si, deci, indezirabil. Majoritatea elevilor de liceu sau scoala agricola ajung acolo in urma repartizarii nationale. In plus, tinerii si parintii au perceptia ca agricultura nu ofera locuri de munca, deci nu-și doresc o cariera in acest domeniu. Agricultura este o ocupatie frumoasa, dar grea, de aceea cei care o practica trebuie sa fie calificati si pasionati de domeniu. Masinile si echipamentele agricole sunt din ce in ce mai sofisticate si mai scumpe, deci trebuie folosite  de oameni responsabili si cu cunostinte solide. Pe de alta parte, liceele se confrunta cu lipsa facilitatilor si a partenerilor pentru practica. Practica trebuie facuta in ferme reale, viabile din punct de vedere economic astfel incat elevii sa aiba o intelegere holistica asupra funcționarii unei ferme.” adauga managerul Programului de Agricultura si Dezvoltare Rurala din WVR.


Planul World Vision Romania pentru viitorul apropiat este de a dezvolta la ferma Agrovision un model educational inovator adresat copiilor si tinerilor:
1 - Scoala de vara pentru copii  “Secretele unei vaci” unde copiii isi vor dezvolta abilitati cognitive si practice prin metode originale, invatare activa si abordarea de tip lant valoric. Acest sistem de educatie va sadi in mintea si inima copiilor interesul si dragostea pentru agricultura si mediul rural si va demonta paradigma conform careia bunastarea se obtine numai la oras sau in strainatate. Totodata vom educa viitorii consumatori in spiritul preocuparii pentru o hrana sanatoasa, produsa local.
2 - Stagii de pregatire practica pentru elevi si studenti desfasurate in parteneriat cu licee, scoli si universitati agricole, precum si cu alte ferme, unde tinerii vor putea face practica intr-o ferma reala.

In urma experientei acumulate din proiectul AgroVision care releva schimbarea de mentalitate atunci cand copiii si tinerii participa la cursurile si activitatile de la ferma, al rezultatelor obtinute de fermierii instruiti dar si ca o consecinta a consultarilor din dezbaterile organizate in 2013 cu actorii principali din domeniu, fundatia World Vision Romania propune realizarea pilotului la ferma AgroVision care ulterior sa fie replicat si in alte ferme abilitate pentru practica agricola de catre liceele si facultatile de specialitate. Acest program inovativ presupune insa mobilizarea tuturor factorilor interesati, administratia si mediul de afaceri.


Persoana de contact:
Oana Serban - Manager Comunicare si PR, e-mail:

oana_serban@wvi.org, 0736.444.822.
Anca Bejenaru – Manager Proiecte Speciale de Comunicare, e-mail:
anca_bejenaru@wvi.org

, 0736.444.815
Despre World Vision Romania
World Vision este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, de dezvoltare comunitara si advocacy punand in centrul activitatii bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile rurale, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirata de valori crestine, fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen.
World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume.  In 23 de ani de prezenta in Romania am desfasurat programe pentru mai mult de 350.000 de copii si adulti, in 394 de comunitati din 8 judete.
World Vision Romania crede in dreptul la sanse egale pentru copiii de la sate si de la oras si de aceea in comunitatile rurale unde este prezenta desfasoara programe de dezvoltare comunitara pe termen lung cu focus pe educatie si reducera abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala, angajament civic si crestin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la conditii de viata mai bune prin dezvoltarea durabila a comunitatii in care traiesc. Prin proiectele noastre, ne concentram pe transformarea comunitatilor si membrilor acestora pentru a realiza o viata implinita pentru fiecare copil.

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:



Articole din Proiecte & Programe:

» Terapii educative prin dans la Centrul de Zi SMART din Ploiesti
» Prin practici standardizate și empatie, intervenim salutar pentru a transforma destine in bine
» Armata Salvarii distribuie saci de dormit persoanelor fara locuinta
» Copii din centrele de zi ale Asociatiei Armata Salvarii fac progrese notabile
» Povestea noastra: cultivam solidaritatea!
» Descrierea proiectului "New Crops - Antreprenoriat social pentru crearea de noi oportunitati pentru persoanele excluse social din zonele rurale"
» Aboneaza-te la cosul saptamanal cu legume bio! Ajuti indirect copiii de la Asociatia AMURTEL !
» Romii de la Pata Rat se muta in apartamente in Cluj-Napoca, Apahida, Baciu si Floresti. Chiria e de 100 de lei VIDEO
» 9 ani de proiect “Ferma demonstrativa Agrovision si Centrul de pregatire și consultanta agricola” de la Crit
» VOTATI va rugam: Afacerea sociala Romano ButiQ este semifinalista la premiul Comisiei Europene: EU Social Innovation Award
» Cooperativa agricola de la Curtici: profit de peste un milion de euro/an
» Asociația “Dumbrăvița pentru oameni” este un exemplu de întreprindere socială funcțională
» Francesca – ajutor bucătar la Restaurant Social ASSOC, Baia Mare
» Atelierul de impletituri din papura din Mahmudia - un exemplu de succes
» Un exemplu de succes: Atelierul de impletituri de nuiele din satul Tamasda
» Invata pentru Tine! premiat la “POSDRU – PRINCIPALUL FURNIZOR DE FORMARE, OCUPARE SI INCLUZIUNE SOCIALA IN ROMANIA 2012”
» Centrul de Incluziune Sociala Giurgiu - 1 an de activitate, 64 de beneficiari
» CRIES a lansat "Ghidul adaptat de bune practici in domeniul incluziunii sociale"
» 216 persoane din mediul rural au fost initiate in economia sociala
» Start-Up Wall-Street difuzata la Radio Lynx: Antreprenoriat social sau cum sa incepi o afacere (aproape) fara bani
» Incredibil, dar adevarat: Romania pe locul 1 intr-un top al proiectelor co-finantate de Uniunea Europeana!
» Primul restaurant social din Romania a fost deschis in Baia Mare (VIDEO)
» Mici cadouri mari de la Atelierul de pânză
» Bijuterii create de mame pentru mame - Touched Collection
» Zâmbetul vârstei a treia
» Valorificarea produselor din gospodăriile ecologice certificate
» Final de analiza organizationala in cadrul proiectului „ANTRE(pre)NOR pentru PERFORMANTA”
» De la terapie cu gablonturi la economie sociala cu bijuterii Swarovschi
» Ateliere fara Frontiere: incluziune prin activitati de economie sociala (VIDEO)
» Criterii aplicate pentru identificarea bunelor practici
» Tabere pentru copii si tineri intre incluziune si economie sociala