Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Va rugam sustineti petitia: Împreună pentru Drepturile Omului

Data: 16.05.2017

Primul meu loc de munca ca si asistent social a fost la CENTRUL MATERNAL MICUL PRINT din Bucuresti. Au trecut de atunci peste 20 de ani. Eugen LUCAN si Asociatia ANGEL au semnat Petitia. va rugam sa sustineti si voi acest demers. Impreuna, toti asistentii sociali, cred ca putem sa sustinem prin semnatura noastra o legislatie adecvata care sa protejeze victimele violentei domestice.

 

Asociația Necuvinte cu sprijinul juridic al firmei de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații și al mai multor senatori și deputați din mai multe formațiuni politice încearcă de 2 ani de zile să modifice Legea 286/2009 privind Codul Penal. Solicitarea vizează modificare art. 193/NCP – “Loviri sau alte violențe” în sensul reducerii  numărului de zile de îngrijiri medicale prevăzute pentru ca statul să se sesizeze din oficiu, de la 90 cât sunt prevăzute în prezent, la 30 de zile.

Am trimis nenumărate scrisori către toate instituțiile statului, am făcut apeluri publice, am participat la ședințe de consultări, dar la acest moment, solicitarea se află la ultima comisie din Camera Deputaților, Comisia Juridică, unde a fost înregistrată cu Pl-x nr. 701/2015 și unde se află blocată de aproape 1 an de zile.

În fiecare an, jumătate din faptele penale sesizate la poliție în spectrul familial sunt încadrate la art. 193 și mai puțin de 5% dintre aceste fapte ajung să fie condamnate de către justiție.

Ne puteți sprijini în lupta noastră pentru dreptate pentru victimelor agresiunilor, semnând petiția de mai jos:

Petiție – Împreună pentru Drepturile Omului


Scrisoare de susținere

Împreună pentru Drepturile Omului  

Asociația Necuvinte este persoană juridică de drept privat cu scop nepatrimonial, apolitică, independentă, organizată potrivit Legii nr. 246/2005, având ca principal domeniu de activitate lupta împotriva violenței domestice, a încălcării drepturilor fundamentale ale omului și a abuzurilor îndreptate împotriva femeilor și copiilor. Ne desfășurăm activitatea pe trei paliere: asistență acordată victimelor violenței în familie, lobby și advocacy, campanii de informare și sensibilizare.

Pe data de 18 martie 2015, Asociația Necuvinte cu sprijinul juridic al firmei de avocatură Țuca Zbârcea &Asociații și a mai multor senatori și deputați din formațiuni politice diferite, a depus o solicitare de modificare a Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, respectiv articolele 193 “Loviri și alte violențe” și 194 “Vătămare corporală”, și anume reducerea numărului de zile de îngrijiri medicale necesare ca statul să se poată sesiza din oficiu, de la 90 de zile cât sunt în prezent, la 30 de zile.

Subliniem că infracțiunile prevăzute la art. 193/NCP – “Loviri sau alte violențe” reprezintă aproximativ jumătate din faptele penale sesizate în domeniul violenței intrafamiliale în fiecare an. 

Astfel, din statisticile obținute de la Inspectoratul General al Poliției Române în legătura cu persoanele și infracțiunile prevăzute de Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, reies următoarele:

  • În anul 2013, din totalul de 23.090 fapte penale sesizate, 6.282 au fost încadrabile la art. 193/NCP;
  • În anul 2014, din totalul de 28.2014 fapte penale sesizate, 11.937 au fost încadrabile la art. 193/NCP;
  • În anul 2015, din totalul de 33.317 fapte penale sesizate, 15.705 au fost încadrabile la art. 193/NCP;
  • În anul 2016, din totalul de 35.202 fapte penale sesizate, 18.500 au fost încadrabile la art. 193/NCP;

Mai mult decât atât, numărul condamnărilor în cazurile care au ca obiect principal sau secundar art. 193/NCP, se situează undeva la aproximativ 5% din totalul faptelor penale sesizate în acest sens, ceea ce ne arată o disfuncționalitate majoră de protejare a cetățenilor victime ale unor astfel de infracțiuni și de respectare din partea statului român a Directivei 2012/29/UE de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității.

În luna martie a acestui an, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat raportul de activitate cu privire la anul 2016. Extras din acest raport (pagina 22): "Atrage atenţia numărul mare de infracţiuni grave comise între membrii familiei (omor, viol, loviri sau alte violenţe şi vătămare corporală), ceea ce impune cu necesitate acţiuni de prevenire din partea autorităţilor şi a organizaţiilor neguvernamentale." Pentru mai multe detalii, raport integral: http://www.mpublic.ro/…/files/PDF/raport_activitate_2016.pdf

Gradul de pericol social al unei anumite clase de infracțiuni reclamă măsuri concrete din partea justiției pentru diminuarea acestuia și protecția victimelor. Faptul că din punct de vedere al infrastructurii/ logistic, penitenciarele/ centrele de deținere din România necesită îmbunătățiri este o problemă distinctă, care nu înlătură imperativul protecției victimelor acestor violențe și implicit al societății. Pentru această problemă distinctă, credem că eforturile ar trebui direcționate spre problemele de infrastructură (construirea de noi centre/ recondiționarea altor construcții etc.), soluția nu poate fi scăderea rigorii cu care se apreciază existența și modul de sancționare al unei infracțiuni.

În acest sens, jurisprudența Curții Europene pentru Drepturile Omului ne oferă nenumărate decizii de penalizare a statelor membre, în favoarea victimelor care condamnau lipsa de reacție a sistemelor de impelmentare a legii pe motivul de a nu supraaglomera penitenciarele. În final precizăm că România este singura țară din Uniunea Europeană care calculează gravitatea faptelor prevăzute la acest articol în zile de îngrijiri medicale.

Această solicitare este în prezent blocată la Comisia Juridică din Camera Deputaților de mai bine de un an de zile. (701plx/2015).

Demers susținut de către Asociația Voci pentru Democrație și Justiție și Observator Antena 1.


Vă mulțumim pentru impliocare și suport!

Echipa Necuvinte

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:



Articole din Campanii:

» Bunastarea inseamna sustinerea economiei sociale - interviu cu domnul Florian Sălăjeanu, președintele asociației ASSOC Baia Mare și președintele filialei Maramureș-Sălaj a CNASR
» Lansam campania „BunăStare pentru Fiecare” cu o serie de interviuri cu practicieni si lideri ai societatii civile
» APAL face o cerere de interventie si solicita judecarea a 8 cetateni prezenti la mitingurile din 10 august in stare de libertate. Rugam societatea civila sa fie solidara acestui demers !
» Luna MAI este luna promovării economiei sociale.
» Om cu om, actiune cu actiune. Zambet cu zambet: Saptamana Nationala a Voluntariatului se desfasoara in perioada 15-21 mai 2017, si reuneste peste 200 de evenimente diverse, in peste 50 de localitati mai mari sau mai mici din tara
» Va rugam sustineti petitia: Împreună pentru Drepturile Omului
» Colegiul Național al Asistenților Sociali din România a semnat Carta pentru Prima Generație Fără Tutun până în 2035
» Carta pentru Prima Generație Fără Tutun până în 2035, pe care avem rugămintea să o semnați în numele personal și al organizațiilor pe care le reprezentați
» Prima TV dă startul campaniei Zilele Speranţei
» Comisia Europeana lanseaza Anul european al cetatenilor
» Campanie de promovare a strategiei dezvoltare interculturala a judetului Suceava
» Campania ROMANIA de IMPACT a ajuns la final
» ASSOC lanseaza o campanie pentru sensibilizarea angajatorilor: „Suntem diferiți, la fel ca toți ceilalți !“
» Saptamana Egalitatii de Sanse 16-20 ianuarie 2012
» Ajută si tu campania „Eu cum ajung la Scoală?” Microbuze pentru 150 de copii care sunt nevoiti să meargă pe jos peste 10 kilometri pentru a ajunge la Scoală
» Campanii de promovare (faza a doua) in cadrul proiectului stagii de practica si consiliere vocationala pentru elevi, in vederea facilitarii integrarii lor ulterioare pe piata muncii
» Campania "Traieste sanatos" in cadrul unui program de economie sociala
» Raed Arafat, Melania Medeleanu si Adrian Despot sustin campania ONGFest
» Campanie de promovare a culturii antreprenoriale in cadrul proiectului strategic Alternative pentru somaj