About UsNewsGood practiceResearchPoliciesOpportunitiesMediaGallery

166 de liceeni braşoveni fac practică online şi offline prin proiectul “Elevul de azi, fermierul de mâine”

Liceenii de la Colegiul Ţara Bârsei din localitatea Prejmer participă în perioada 27 aprilie – 3 iulie 2015 la sesiuni de practică organizate de Fundaţia World Vision România la ferma Agrovision şi Pensiunea Elena din satul Criţ, judeţul Braşov, şi pe site-ul www.fermierdeviitor.ro

“Elevul de azi, fermierul de mâine” este un proiect pilot care urmăreşte să echipeze tinerii din învăţământul agricol cu abilităţi, cunoştinte şi experienţe menite să-i stimuleze să urmeze studii de profil şi să adopte meseriile studiate.

Contextul educaţional şi economic actual – restructurarea improprie a învăţământul tehnic, nevoia stringentă de specialişti în domeniul agricol şi Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene care disponibilizează fondurile necesare dezvoltării agriculturii – dau meseriei de fermier oportunitatea sa dobandeasca popularitatea pe care, în alte ţări europene, deja o deţine.

Astfel, într-o primă etapă a proiectului, elevii Colegiului pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Ţara Bârsei – singurul din ţară care încă acoperă toate specializările agricole – au participat la sesiuni de consiliere individuală şi de grup pentru a putea să ia decizii informate privind cariera.

Începând de astăzi ei vor practica, timp de o săptămâna pentru fiecare grupă de elevi, meseria studiată. Tinerii care studiază profilul “Veterinar” vor testa viata de fermier la Ferma Agrovision din satul braşovean Criţ – fermă demonstrativă administrată de World Vision România.

Liceenii de la specializarea “Agroturism” vor învăţa secretele unei gazde primitoare la pensiunea Elena din aceeaşi localitate, iar în săptămânile următoare li se vor alătura, cu reţete de preparate tradiţionale, colegii de la clasa de “Industrie alimentară”.

Simultan, începând din 1 mai 2015, pe site-ul proiectului - www.fermierdeviitor.ro, va fi lansată aplicaţia web “Fermier de viitor”. Aplicaţia conţine replici virtuale ale proceselor de lucru studiate în practică de elevi şi urmăreşte să îi ajute să îşi completeze şi consolideze cunoştinţele dobândite într-o manieră familiara, dinamică şi prietenoasă.

La finalul sesiunilor de practică online şi offline, performanţele “fermierilor de viitor” vor fi evaluate de către o comisie specializată, iar cei mai buni dintre elevi participanţi la proiect vor primi premii în echipamente IT – laptopuri, tablete şi telefoane mobile.

Rezultatele proiectului se vor regăsi într-un ghid de bune practici care destinat liceelor de profil din ţară. Speram ca modelul „fermier de viitor” să contribuie la îmbunătăţirea formării elevilor în domeniul agricol la nivel naţional şi, implicit, la redresarea situaţiei învăţământului de profil.

Claudia Tokacs
Specialist Comunicare World Vision România
0731.444.773 / claudia_tokacs@wvi.org



DESPRE WORLD VISION ROMÂNIA

Fundaţia World Vision România este o organizaţie creştină care desfăşoară programe de educaţie, intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 25 de ani de prezenţă în România am ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 400 de comunităţi din 8 judeţe.

Considerăm educaţia ca fiind soluţia pentru a da şanse copiilor din mediul rural şi familiilor lor. Ne preocupă reducerea abandonului şcolar, educarea tinerilor şi adulţilor, astfel încât să devină independenţi financiar şi să poată oferi siguranţă şi bunăstare propriilor copii.

Intervenim la nivelul şcolilor şi comunităţilor pentru a creşte calitatea educaţiei, creăm noi oportunităţi de educaţie formală şi non-formală, întărim parteneriatul părinţi-şcoală-comunitate pentru a crea un mediu incluziv în scopul atingerii potenţialului maxim al copilului.

Suntem partenerii Bisericii Ortodoxe Române în proiectul "Alege Şcoala!”, dezvoltat cu finanţare europeană şi destinat reducerii abandonului şcolar în rândul copiilor de 6 - 16 ani. Concomitent, desfăşurăm şi alte programe, cofinanţate prin fonduri structurale, pentru creşterea instruirii elevilor şi alte trei proiecte de anvergură naţională cu obiectivul dezvoltării capitalului uman din mediile urban şi rural.

În fiecare an, oferim burse absolvenţilor de gimnaziu din meniul rural, în 5 judeţe. Proiectul iniţiat în 2008 se numeşte "Vreau in clasa a 9-a!" şi este dedicat copiilor nevoiaşi care îşi doresc să continue studiile la liceu. În 6 ani, 948 de elevi au beneficiat de burse. Suntem promotorii programelor publice de tip afterschool pentru toţi copiii ca metoda de prevenire a abandonului şcolar şi protecţie a copilului.



de Anca Bejenaru la 27.04.2015
» Asociația Brahma anunță lansarea proiectului „IMPACT - Inserția și Mobilitatea Profesională prin Acțiuni de Calitate dedicate Tinerilor”
» Ashoka aduce la Cluj semifinala celei mai mari competitii europene de inovare sociala, editia 2018
» LANSARE GRANT CERCETARE STIINTIFICA IN DOMENIUL DERMATOLOGIEI
» #Filantropi2016: Patru Mâini caută grădinițe și școli care au nevoie de îmbunătățiri, în cea de-a patra ediție a campaniei anuale de renovări
» Un inventar al rezultatelor FIDELIS si... un An Nou fericit!
» Oficial, proiectul FIDELIS a fost incheiat prin diseminarea rezultatelor inregistrate in regiunile Bucuresti Ilfov si Sud Muntenia
» Principiul egalitatii de sanse pentru un tratament egal si anti-discriminatoriu
» Ingrijirea la domiciliu specializata – alternativa spitalelor de recuperare
» Avantajele angajarii intr-o structura de economie sociala
» Incluziunea sociala – baza pentru o prosperitate impartasita si de durata
» Conferință națională “Noi idei de afaceri şi abilități necesare în economia socială”
» Simpozion realizat la Huși privind aspecte juridice în Economia Socială
» MEOSZ Ungaria - model de buna practica in economia sociala
» Interprindere de economie sociala: aspecte diferentiale definitorii
» Protecția mediului și consumul rațional: premisa unei dezvoltări durabile
» STRUCTURI DE ECONOMIE SOCIALĂ ÎNFIINȚATE ÎN CADRUL PROIECTULUI „ECONOMIA SOCIALĂ ESTE ȘANSA MEA!”
» Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania: istoric, misiune, realizari
» Structură Economică Socială devenită operaţională în comuna Pădureni
» Curs gratuit de ”Lucrator in comert” pentru rromii din regiunea Bucuresti-Ilfov
» Lansare SES CIFIX RELAX – centru de intretinere fizica si sport, in regiunea Sud Muntenia
» Curs gratuit cu subventie la absolvire pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc
» Beneficiar de succes: Lucia Artag
» AHSR angajeaza manager proiect, mediator social, asistent social si lectori
» AHSR angajeaza manager proiect, mediator social, asistent medical si lectori
» Dezbatere publica: Statutul ocupațional al rromilor: meserii, riscuri, asteptari
» AHSR rectruteaza personal: peste 20 locuri de munca disponibile in diferite meserii
» „ADMIS” e pe TV: spoturi video ce incurajeaza integrarea rromilor pe piata muncii
» AHSR organizeaza gratuit cursul de ”Ingrijitor bolnavi la domiciliu” pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc
» STIATI CA...? – personalitati ilustre de etnie rroma
» Egalitatea de sanse – concept, drept, aplicabilitate
» World Vision Romania propune un model de ferma demonstrativa pentru reforma invatamantului agricol si pentru oportunitatile din agricultura oferite de UE