Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Rromii: intre trecut si prezent

Data: 20.01.2015

Rromii reprezinta un popor european de origine indiana, raspandit in toata lumea. Populatia rroma si-a pastrat identitatea etnica indiferent de timp şi sistem politic, dovedind rezistenta in fata provocarilor oferite de istorie. O succinta abordare a trecutului, ne-ar ajuta sa intelegem prezentul, dar cel mai important – ar putea constitui sansa unui viitor constructiv, lipsit de handicapuri sociale.

Rromii: trecut
Tara de origine a rromilor este India, rromii provenind din casta inferioara numita“dalit” sau “cei de neatins”. Cercetatorii considera ca rromii au plecat din India din cauza discriminarii castei lor, “cei de neatins” fiind supusi celor mai detestate munci.

Migrarea rromilor din India in Europa s-a facut in mai multe valuri, intre secolele al IX-lea şi al XIV-lea.

Prima atestare documentara a rromilor pe teritoriul Romaniei dateaza din 1385, acestia fiind oferiti ca robi de catre domnitorul Vladislav Manastirii Vodita. Rromii au fost considerati sclavi timp de 500 de ani, de la primele atestari ale prezenţei lor in Tara
Romaneasca si Moldova pana la legile de abolire a robiei din 1865.
Perioada interbelica se remarca prin inceputul mişcarii rrome de emancipare şi prin apariţia unor invaţaţi rromi carora nu le-a fost ruşine sa-si confirme etnia.

Cele mai vechi ocupaţii tradiţionale practitate de rromi sunt cele de fierari, in special pentru fabricarea armelor din fier, caldarari, lingurari, argintari, lautari. Ocupaţiile notorii ale rromilor sunt, in special, cele de negustor de cai, cat şi cele legate de dresarea animalelor (maimute, urşi) cum este si cazul ursarilor din Romania.

E important de mentionat ca rromii au lucrat si in domenii precum: agricultura, avocatura, magistratura, invaţamant, comerţ. Conform registrelor fiscale turceşti, inca din secolul al XV-lea rromii au exercitat profesii care nu corespund clişeelor obişnuite despre rromi.

Rromii: prezent
Potrivit celor mai recente date statistice, populaţia rroma constituie cea mai numeroasa minoritate din Europa, aflata in cea mai rapida creştere, aproximativ 70% din rromi traind in Europa Centrala şi de Est. Rromii reprezinta aproximativ 2% din populaţia UE, atingand cifra de 10-12 milioane de persoane. In Romania, populaţia rroma reprezinta a doua minoritate ca pondere, cu un numar de 621.600 de rromi declarati (3,3%). In egala masura, populatia rroma reprezinta şi cea mai saraca minoritate din Europa, fiind prezentata in rapoartele naţionale drept un grup vulnerabil.

Rromii sunt adesea lipsiţi de resursele necesare unor condiţii de trai corespunzatoare.Saracia rromilor este corelata cu un nivel ridicat de şomaj, un nivel scazut de educaţie, condiţii proaste de viaţa şi o sanatate precara.

Familia rroma de astazi reprezinta o imbinare a vechilor obiceiuri cu elemente de modernitate caracteristice vremurilor in care traim. De exemplu, prin conservarea tradiţiei medievale, in unele comunitaţi chiar şi astazi exista rezolvarea interna a conflictelor in cadrul unui rromano divano sau, daca este necesar, se convoaca kris rromani (judecata ţiganeasca). Kris-ul reprezinta un tribunal, format exclusiv din barbaţi.

Comunitatile traditionale de rromi au dezvoltat o anumita “rezistenta” si fata de meseriile moderne, cautand sa “cantoneze” inclusiv generatiile tinere in zona meseriilor traditionale. Astfel, printre cele mai des intalnite meserii ale rromilor de astazi regasim: florari, lautari, ceaunari samd.

In ultimii ani s-a incercat mai mult şi s-a facut mai mult decat in tot restul istoriei pentru etnia rroma, pentru dezvoltarea ei viguroasa şi promovarea intereselor rromilor pe toate planurile. Cu toate acestea (din pacate) identitatea etnica de rrom ramane a fi puternic stigmatizata, atat la nivel national, cat si european, aflandu-se intr-o situaţie de rasism instituţional.

Este cert faptul ca nu putem schimba trecutul!

In egala masura, este cert ca steriotipurile nu reprezinta nici solutia si nici strategia unui viitor constructiv, ci din contra - acestea sunt obstacole pe drumul de gasire a unei solutii.

Etichetarile, prejudecatile si, implicit, discriminarea sunt bariere reale ce ii despart pe rromi de accesul la munca, educatie si servicii publice – piloni importanti intr-o societate cu adevarat europeana.
„Impreuna, prin munca, putem darama bariere! Spune DA integrarii rromilor pe piata muncii! ”

Articolul „Rromii: intre trecut si prezent” este redactat in cadrul proiectul “ADMIS pe piaţa muncii - Construirea unui model complex de integrare profesionala a persoanelor de etnie rroma din regiunile BI, NV, SE şi SM, in vederea imbunataţirii accesului acestora pe piaţa muncii”, Cod proiect: POSDRU/165/6.2/S/143183.

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:



Articole din Asociatii:

» Bunastare pentru fiecare
» Bunastare pentru fiecare, un proiect finantat de DGASMB
» Conferința de finalizare a proiectului SMART
» Apelul restrâns de proiecte „Reducerea sărăciei”: proiectul S.M.A.R.T. – Servicii Multifuncționale Anti-sărăcie pentru Reintegrare și Transformare, contractat
» Ionut Sandu si Roxana Sandu sunt noii lideri nationali ai Asociatiei “Misiunea Crestina Armata Salvarii din Romania”
» Astăzi, de Ziua Drepturilor Omului, Asociatia ANGEL invita Guvernul Romaniei si toti actorii sociali sa promoveze pe agendele publice necesitatea de a garanta Dreptul la Locuinta
» Asociatia „Armata Salvării“: un proiect caritabil ce are în spate o poveste uluitoare
» Contestatii: Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina sa de internet, ghidul solicitantului pentru accesarea submasurii 6.2 - Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale, versiunea consultativa, sesiunea a treia – 2017.
» Asociatia Armata Salvării inaugurează în Iași al 4-lea magazin SALVATtex și un atelier de Redesign
» PETIȚIE privind soluționarea penalităților și dobânzilor de întârziere datorate nerespectării termenelor de rambursare.
» Solicitare privind problema "conditiilor artificiale" din cadrul AFIR. Intrebari deschise adresate Guvernului.
» Proiectul ”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc” s-a incheiat
» 5 afaceri sociale de succes dezvoltate prin proiectul "Solutii integrate pentru probleme sociale si de mediu"
» Ingrijirea la domiciliu profesionalizata, avantaje, provocari, recomandari
» 5 structuri de economie sociala, 46 noi locuri de munca in structuri de economie sociala (SES)
» FIDELIS: 4 serii de cursuri de calificare în meseria de ”Îngrijitor bolnavi la domiciliu”.
» Lansare SES CIFIX RELAX – centru de intretinere fizica si sport, in regiunea Sud Muntenia
» Rromii: intre trecut si prezent
» Asociaţia pentru Formare în Domeniul Securităţii Private (AFDSP) lansează un proiect de incluziune ocupatională dedicat grupului vulnerabil reprezentat de persoanele de etnie rromă
» Eugen Nicolăescu: Spitalele ar putea funcţiona ca regii autonome, societăţi comerciale sau ONG-uri
» Invitatie masa rotunda: Rolul intreprinderilor sociale in dialogul social si cetatenia activa
» Peste 160 de persoane prezente la Conferinta internationala ”Economia socială în practică: Rolul economiei sociale în reintegrarea socio-profesională a persoanelor defavorizate” (ANEXE: Poze, Concluzii si Prezentari)
» Tendinte si perspective privind integrarea pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati din mediul rural
» Conferința internațională: Economia socială în practică : rolul economiei sociale în reintegrarea socio-profesională a persoanelor defavorizate
» Seminarul “Responsabilitatea Socială în proiectele turistice”
» In perioada 26-28 Aprilie 2013, va avea loc la Complex Caro-Golf din București, târgul de economie socială organizat de HR Specialists în parteneriat cu Asociația RENINCO, în cadrul proiectului “Mai aproape de oameni, prin forme ale economiei sociale”,
» Facilitățile pentru angajatorii persoanelor cu dizabilități: de la teorie la practică
» ”Proactiv - de la marginal la incluziv” - promovarea activa a incluziunii sociale pe piata muncii prin activarea economiei sociale
» Asocierea, o solutie pentru productia agricola locala
» Asociatia E31 Pentru Viitor organizeaza expozitia “Cretiv!Inovativ!”
» Asociatia de producatori Dabuleni - Casa Pepenilor, exemplu pe piata romaneasca
» Proiect de succes din Romania: Centru rezidential de asistenta medico-sociala pentru persoane varstnice
» Organizatiile neguvernamentale protesteaza impotriva atacului concertat la adresa democratiei si a statului de drept
» Job-Club pentru someri
» Ziua Mondiala a Mediului 2012 Economia verde si dezvoltarea sustenabila a naturii prin turism
» Habitat for Humanity Romania de două ori pe podium la Gala Societatii Civile cu proiectul Big Build 2011
» HOSPICE Casa Sperantei, premiata pentru 2 decenii de activitate in Romania
» Asociatia Alternative Sociale din Iasi se numara printre castigatorii Galei Societatii Civile 2012
» Invitatie Masa Rotunda, 24.04.2012 Ploiesti: “Economie Socială între incluziune, responsabilitate corportativă și antreprenoriat social”
» Invitatie Masa rotunda 25.04.2012 Bucuresti: “Economie Socială între incluziune, responsabilitate corportativă și antreprenoriat social
» Habitat for Humanity Romania a demarat programul "Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea!"
» Antreprenoriat social pentru comunitatile dezavantajate de rromi
» Antreprenoriat si oportunitati de cariera la evenimentul de lansare Akcees
» Toate la timpul lor...
» Reciclarea deseurilor, o sansa pentru persoanele aflate in dificultate
» Delta Antreprenor – turismul poate imbunatati viata localnicilor
» Sunt deschise inscrierile pentru expozanti la Targul de martisor cu produse realizate de ONG-uri
» Proiect de antreprenoriat social pentru rromii din judetul Iasi
» Modelul Economiei Sociale în România: economia socială oferă profit pentru oameni
» Asociatia Culturala Momentum a demarat inscrierile in programul Unite Cultures Through Culture – U.C.T.C. !
» S-a lansat programul de sprijin pentru dezvoltarea de intreprinderi sociale
» Organizatiile neguvernamentale: Asociatii - scurta descriere
» Situatia firmelor sociale in Romania in viziunea AREAS Suceava
» In Baia Mare, ASSOC a deschis primul restaurant social din Romania
» Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi?
» Modele de buna practica in domeniul incluzinii sociale
» Inaugurare oficiala: Prima intreprindere de economie sociala din Regiunea de Nord-Vest a Romaniei
» Sacosa de Panza cauta studenti voluntari
» Crearea si promovarea de instrumente de economie sociala in scopul incluziunii pe piaţa forţei de muncă a grupurilor defavorizate
» Se lanseaza proiectul “Stimularea ocuparii active, a dezvoltarii antreprenoriale si a economiei nonagricole durabile prin formarea si implicarea resurselor umane neocupate din zonele rurale”
» Cum se creeaza un LOGO si un MOTTO, idei