Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Asocierea, o solutie pentru productia agricola locala

Data: 02.08.2012

Romania se distinge in Uniunea Europeana prin fertilitatea solului si potentialul agricol deosebit. Lipsa unor tehnologii adecvate, dar si modalitatile - nu intotdeauna potrivite - de implicare a comunitatilor rurale in procesul de dezvoltare au dus la productivitate redusa.

Programul LEADER a aratat importanta acordata abordarii de jos in sus in cadrul strategiei de dezvoltare rurala in tarile UE. Astfel, comunitatile locale determina care sunt nevoile zonei in care traiesc, care sunt modalitatile de satisfacere a acestora si cum poate fi pus in valoare potentialul endogen, actiuni in urma carora spatiul rural va evolua in folosul comunitatilor locale.


Dezvoltarea comunitara este factor de dezvoltare durabila, fiind o investitie pe termen lung ce urmareste cresterea capacitatii colectivitatilor umane de participare, implicare si decizie.

Fundatia PACT - Parteneriat pentru Actiune Comunitara impreuna cu Romanian-American Foundation (RAF) lanseaza proiectul "Initiativa comunitara pentru agricultura sustenabila". Acest proiect isi propune sa stimuleze crearea de grupuri de initiativa ale fermierilor locali, oferind asistenta si consultanta pentru dezvoltarea unor forme asociative in agricultura, cu scopul valorificarii pe piata a productiei, cresterii eficientei si dezvoltarii economice si sociale a comunitatilor locale.

In prima etapa, consultantii si facilitatorii PACT vor cerceta, pe baza unei metodologii specifice dezvoltarii comunitare, 7 comunitati rurale din trei judete: Balilesti, Hartiesti, Maracineni (Arges), Aricestii Zeletin, Valea Plopului (Prahova), Dracea si Suhaia (Teleorman). Scopul acestor vizite este a evalua potentialul de resurse si interesul comunitatii (autoritati publice, institutii si organizatii, simpli cetateni, grupuri vulnerabile etc.) pentru initierea procesului de consultanta si asistenta tehnica.

Vor fi selectate trei comunitati in care echipa PACT va facilita coagularea grupului de initiativa format din 5-10 fermieri. In fiecare dintre cele trei comunitati se va organiza un atelier de antreprenoriat pentru grupul de initiativa, care va avea ca rezultat concret generarea si dezvoltarea unei idei de afaceri. Va fi selectata cea mai buna idee de afacere pentru agricultura locala. 

Fundatia PACT, in calitate de partener ce asigura asistenta tehnica, va sprijini grupul de initiativa pentru a deveni o entitate agricola asociativa viabila. Va oferi facilitare si consultanta pentru ca grupul sa-si dezvolte viziunea si misiunea pe termen lung, sa identifice cea mai potrivita formula de asociere pentru comunitatea locala si pentru concretizarea ideii de afaceri selectate.

 In  cadrul acestui proiect, PACT va organiza pentru prima data in Romania un atelier de lucru - Participatory Impact Pathway Analysis (PIPA) – ca instrument de monitorizare, evaluare si ajustare a unui proiect inovator intr-o comunitate, avand ca rezultat direct alinierea nevoilor, asteptarilor si comportamentelor tuturor actorilor locali (organizatii comunitare, autoritati si institutii locale, potentiali consumatori din orasele din proximitate etc), pentru a asigura un impact optim al proiectului.

Proiectul  ”Initiativa comunitara pentru agricultura sustenabila” este implementat de Fundatia PACT in cadrul programului „Dezvoltare Rurala prin antreprenoriat si asociere” initiat si finantat de Romanian-American Foundation (RAF) si derulat in parteneriat cu CIVITAS, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), Centrul de Mediere si Securitate Comunitara (CMSC), Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE) si Centrul pentru Educatie Economica si Dezvoltare (CEED).

Acest proiect este sustinut de partenerii media: Radio France International, Romania Pozitiva, StiriONG, Gala Societatii Civile, Calendar Evenimente si Eurodesk.

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:



Articole din Asociatii:

» Bunastare pentru fiecare
» Bunastare pentru fiecare, un proiect finantat de DGASMB
» Conferința de finalizare a proiectului SMART
» Apelul restrâns de proiecte „Reducerea sărăciei”: proiectul S.M.A.R.T. – Servicii Multifuncționale Anti-sărăcie pentru Reintegrare și Transformare, contractat
» Ionut Sandu si Roxana Sandu sunt noii lideri nationali ai Asociatiei “Misiunea Crestina Armata Salvarii din Romania”
» Astăzi, de Ziua Drepturilor Omului, Asociatia ANGEL invita Guvernul Romaniei si toti actorii sociali sa promoveze pe agendele publice necesitatea de a garanta Dreptul la Locuinta
» Asociatia „Armata Salvării“: un proiect caritabil ce are în spate o poveste uluitoare
» Contestatii: Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina sa de internet, ghidul solicitantului pentru accesarea submasurii 6.2 - Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale, versiunea consultativa, sesiunea a treia – 2017.
» Asociatia Armata Salvării inaugurează în Iași al 4-lea magazin SALVATtex și un atelier de Redesign
» PETIȚIE privind soluționarea penalităților și dobânzilor de întârziere datorate nerespectării termenelor de rambursare.
» Solicitare privind problema "conditiilor artificiale" din cadrul AFIR. Intrebari deschise adresate Guvernului.
» Proiectul ”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc” s-a incheiat
» 5 afaceri sociale de succes dezvoltate prin proiectul "Solutii integrate pentru probleme sociale si de mediu"
» Ingrijirea la domiciliu profesionalizata, avantaje, provocari, recomandari
» 5 structuri de economie sociala, 46 noi locuri de munca in structuri de economie sociala (SES)
» FIDELIS: 4 serii de cursuri de calificare în meseria de ”Îngrijitor bolnavi la domiciliu”.
» Lansare SES CIFIX RELAX – centru de intretinere fizica si sport, in regiunea Sud Muntenia
» Rromii: intre trecut si prezent
» Asociaţia pentru Formare în Domeniul Securităţii Private (AFDSP) lansează un proiect de incluziune ocupatională dedicat grupului vulnerabil reprezentat de persoanele de etnie rromă
» Eugen Nicolăescu: Spitalele ar putea funcţiona ca regii autonome, societăţi comerciale sau ONG-uri
» Invitatie masa rotunda: Rolul intreprinderilor sociale in dialogul social si cetatenia activa
» Peste 160 de persoane prezente la Conferinta internationala ”Economia socială în practică: Rolul economiei sociale în reintegrarea socio-profesională a persoanelor defavorizate” (ANEXE: Poze, Concluzii si Prezentari)
» Tendinte si perspective privind integrarea pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati din mediul rural
» Conferința internațională: Economia socială în practică : rolul economiei sociale în reintegrarea socio-profesională a persoanelor defavorizate
» Seminarul “Responsabilitatea Socială în proiectele turistice”
» In perioada 26-28 Aprilie 2013, va avea loc la Complex Caro-Golf din București, târgul de economie socială organizat de HR Specialists în parteneriat cu Asociația RENINCO, în cadrul proiectului “Mai aproape de oameni, prin forme ale economiei sociale”,
» Facilitățile pentru angajatorii persoanelor cu dizabilități: de la teorie la practică
» ”Proactiv - de la marginal la incluziv” - promovarea activa a incluziunii sociale pe piata muncii prin activarea economiei sociale
» Asocierea, o solutie pentru productia agricola locala
» Asociatia E31 Pentru Viitor organizeaza expozitia “Cretiv!Inovativ!”
» Asociatia de producatori Dabuleni - Casa Pepenilor, exemplu pe piata romaneasca
» Proiect de succes din Romania: Centru rezidential de asistenta medico-sociala pentru persoane varstnice
» Organizatiile neguvernamentale protesteaza impotriva atacului concertat la adresa democratiei si a statului de drept
» Job-Club pentru someri
» Ziua Mondiala a Mediului 2012 Economia verde si dezvoltarea sustenabila a naturii prin turism
» Habitat for Humanity Romania de două ori pe podium la Gala Societatii Civile cu proiectul Big Build 2011
» HOSPICE Casa Sperantei, premiata pentru 2 decenii de activitate in Romania
» Asociatia Alternative Sociale din Iasi se numara printre castigatorii Galei Societatii Civile 2012
» Invitatie Masa Rotunda, 24.04.2012 Ploiesti: “Economie Socială între incluziune, responsabilitate corportativă și antreprenoriat social”
» Invitatie Masa rotunda 25.04.2012 Bucuresti: “Economie Socială între incluziune, responsabilitate corportativă și antreprenoriat social
» Habitat for Humanity Romania a demarat programul "Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea!"
» Antreprenoriat social pentru comunitatile dezavantajate de rromi
» Antreprenoriat si oportunitati de cariera la evenimentul de lansare Akcees
» Toate la timpul lor...
» Reciclarea deseurilor, o sansa pentru persoanele aflate in dificultate
» Delta Antreprenor – turismul poate imbunatati viata localnicilor
» Sunt deschise inscrierile pentru expozanti la Targul de martisor cu produse realizate de ONG-uri
» Proiect de antreprenoriat social pentru rromii din judetul Iasi
» Modelul Economiei Sociale în România: economia socială oferă profit pentru oameni
» Asociatia Culturala Momentum a demarat inscrierile in programul Unite Cultures Through Culture – U.C.T.C. !
» S-a lansat programul de sprijin pentru dezvoltarea de intreprinderi sociale
» Organizatiile neguvernamentale: Asociatii - scurta descriere
» Situatia firmelor sociale in Romania in viziunea AREAS Suceava
» In Baia Mare, ASSOC a deschis primul restaurant social din Romania
» Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi?
» Modele de buna practica in domeniul incluzinii sociale
» Inaugurare oficiala: Prima intreprindere de economie sociala din Regiunea de Nord-Vest a Romaniei
» Sacosa de Panza cauta studenti voluntari
» Crearea si promovarea de instrumente de economie sociala in scopul incluziunii pe piaţa forţei de muncă a grupurilor defavorizate
» Se lanseaza proiectul “Stimularea ocuparii active, a dezvoltarii antreprenoriale si a economiei nonagricole durabile prin formarea si implicarea resurselor umane neocupate din zonele rurale”
» Cum se creeaza un LOGO si un MOTTO, idei