Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Solicitare privind problema "conditiilor artificiale" din cadrul AFIR. Intrebari deschise adresate Guvernului.

Data: 29.02.2016

Către: Prim-Ministrul României Dacian Julien Cioloș,
    Corpul de Control al Primului Ministru,
    Ministrul Agriculturii Achim Irimescu,
    Senatul Romaniei, Comisia pentru Agricultura, Silvicultura si Dezvoltare Rurala,
    Camera Deputatilor, Comisia pentru Agricultura, Silvicultura, Industrie Alimentara     si Servicii Specifice,
    


Stimate domnule Prim-Ministru Dacian Cioloș,
Stimate domnule Ministru al Agriculturii, Achim Irimescu,
Stimate doamne/Stimati domni senatori si deputati,


    Pentru a veni in intampinarea mai multor beneficiari ale caror proiecte au fost reziliate pentru „conditii artificiale”, de catre Agentia pentru Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, reorganizata din iunie 2014 in Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale, care ne-au sesizat, va rugam sa clarificati aspectele prezentate, pentru a creste transparenta in accesarea fondurilor europene.
    
    Domnul Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii a acordat un interviu AGERPRES, in data de 14 decembrie 2015, afirmind  clar ca la P.N.D.R. (Programul National de Dezvoltare Rurala), Romania a pierdut 800 de milioane de euro, plus penalitati de 300 de milioane de euro. „Nu mai este nicio sansa de a recupera acesti bani si sper sa nu mai creasca. Penalitatile vin din corectiile financiare aplicate de-a lungul anilor. De exemplu, pe Masura 312 pentru IMM-uri, s-au cumparat utilaje si s-a constatat ca au fost conditii artificiale”.

    Intr-o alta declaratie a Domnului Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii, din data de 21 ianuarie 2016, preluata de agropress.ro, ”MULTE DINTRE PROIECTELE PE CARE LE-AM INCADRAT LA CONDITII ARTIFICIALE, S-A DOVEDIT CA NU AU FOST ASA”: ”Dupa cum stiti, anul trecut am dezangajat circa 1 miliard de euro pe PNDR 2007-2013, la care se adauga peste 600 milioane de euro corectii financiare aplicate celor doua agentii de plati. Nu putem fi multumiti, chiar daca pe hartie figuram cu cea mai mare rata a absorbtiei – 88,4%. Multe dintre proiectele pe care noi sau auditorii europeni le-am incadrat la conditii artificiale, s-a dovedit ulterior ca nu au fost asa”, a declarat ministrul Achim Irimescu.

    Aceste realitati grave prezentate de catre Domnul Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii, cu impact social si economic major, trebuie investigate si lamurite si in acest sens va solicitam sa fie desfasurate anchete de catre Corpul de Control al Primului Ministru, de catre Ministerul Agriculturii, precum si de Comisiile de specialitate ale Senatului si Camerei Deputatilor, ale caror rezultate sa fie facute publice.    

    
 
    In conditiile initierii consultarilor pentru noua reforma administrativa, rugam sa fie considerate urmatoarele aspecte ale unei practici administrative abuzive a Agentiei de Finantare a Investitiilor Rurale (A.F.I.R.) semnalate de beneficiarii ale caror proiecte au fost reziliate pentru „conditii artificiale” si imputabile fostei conduceri A.F.I.R.:

1.     De ce nu au fost prezentate in ghidurile solicitantului pentru masurile finantate din fonduri europene pentru agricultura, prin PNDR, „conditiile artificiale”, pentru ca solicitantii sa poata fi informati asupra acestora de la pregatirea proiectelor?

2.    De ce nu au fost prezentate in contractele de finantare dintre APDRP (devenita din iunie 2014, AFIR) si beneficiarii fondurilor europene acordate prin PNDR, „conditiile artificiale”, pentru ca beneficiarii sa fie informati asupra acestor conditii, prin angajamentul legal dintre parti?

3.    Cate proiecte au fost reziliate de catre de Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale – AFIR pentru „conditii artificiale”?

4.   Cate firme au intrat in faliment in urma rezilierii proiectelor pentru „conditii artificiale” de catre APDRP (si din iunie 2014 de catre AFIR) si cum urmeaza sa fie compensati/despagubiti?

5.    Cati bani a pierdut Romania de la Uniunea Europeana prin rezilierea proiectelor de catre Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale – AFIR, pentru „conditii artificiale”?

6.   Cate locuri de munca propuse prin proiectele finantate din fondurile europene pentru agricultura au fost pierdute prin rezilierea proiectelor „conditii artificiale”?

7.    Cand au fost elaborate procedura si instructiunile de lucru ale AFIR, pentru analiza „conditiilor artificiale”, potrivit obligatiei impuse de OUG nr. 41/2014, conform careia „AFIR isi va desfasura activitatea in baza manualelor de proceduri si a instructiunilor de lucru aprobate prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltării rurale”?

8.   Cand au fost aprobate, prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale aceste proceduri si instructiuni de lucru ale AFIR, pentru analiza „conditiilor artificiale”?

9.   De cand se aplica aceste proceduri si instructiuni de lucru ale AFIR, pentru analiza „conditiilor artificiale”, aprobate conform OUG nr. 41/2014, privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei de Finantare a Investitiilor Rurale, prin reorganizarea Agentiei pentru Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit?

10.  De ce nu sunt publicate pe site-ul AFIR, procedura si instructiunile de lucru pentru analiza „conditiilor artificiale”, la sectiunea <Informatii utile>, <Proceduri de lucru pentru PNDR> ?

11.   Cine  este responsabil (functionari) din cadrul Agentiei de Finantare a Investitiilor Rurale – AFIR, pentru rezilierea proiectelor finantate din fonduri europene, pentru „conditii artificiale”, inainte de aprobarea, prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltării rurale, a procedurii si instructiunilor de lucru pentru analiza conditiilor artificiale”, conform OUG nr. 41/2014?

12.    Care este numarul total al proiectelor reziliate de AFIR, pentru „conditii artificiale”, inainte de aprobarea procedurii si instructiunilor de lucru pentru analiza „conditiilor artificiale” si care este valoarea totala a acestora?

13.     Care este valoarea totala a sumelor recuperate de la principalii vinovati din cadrul AFIR, pentru rezilierea proiectelor pentru „conditii artificiale”, inainte de aprobarea, prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltării rurale, a procedurii si instructiunilor de lucru pentru analiza „conditiilor artificiale”, conform OUG nr. 41/2014?

14.  Cine  este responsabil (functionari)  din cadrul Agentiei pentru Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit – APDRP (respectiv Agentiei de Finantare a Investitiilor Rurale – AFIR, din iunie 2014), pentru rezilierea acestor proiecte pentru „conditii artificiale”, mai ales cand s-a dovedit ca nu a fost asa, potrivit declaratiei Ministrului Agriculturii? Ce masuri vor fi luate de Ministerul Agriculturii impotriva acestor vinovati?

15.   Au existat la nivelul Ministerului Agriculturii sau la nivelul Agentiei pentru Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit – APDRP (respectiv Agentiei de Finantare a Investitiilor Rurale – AFIR, din iunie 2014), elemente de combatere a conditiilor artificiale si de apararea a beneficiarilor fondurilor europene?

16.  Daca au existat astfel de elemente fata de „conditiile artificiale”, cand au fost exprimate si unde au fost aduse la cunostinta publicului?

17.  Cate anchete ale corpului de control al Ministerului Agriculturii au fost facute la APDRP (si din iunie 2014 la AFIR) pentru modul in care au fost analizate „conditiile artificiale”?

18.  Cate anchete ale corpului de control al Ministerului Agriculturii au fost facute la AFIR pentru analiza „conditiilor artificiale” si a proiectelor reziliate din aceste motive, dupa preluarea functiei de ministru al agriculturii de catre dumneavoastra si care sunt concluziile acestora?

19.   Care este impactul bugetar in situatia in care contestatorii ale caror proiecte au fost reziliate cistiga in instanta procesele intentate A.F.I.R.?

20.   Care este pozitia A.F.I.R. in Raportul sau anual de activitate fata de „conditiile artificiale”?  

            Va rugam ca anchetele desfasurate sa fie efective si sa fie prezentate concluzii  punctuale, clare si explicite  la fiecare dintre cele 20 intrebari mentionate anterior.

    Semnalam si tendinta constata a actualei conduceri A.F.I.R. de a minimaliza  problema „conditiilor artificiale”, precum si de a disimula ”consultari publice” partiale, in realitate (aceiasi) functionari care au instituit practica conditiilor artificiale urmarind acum sa musamalizeze situatia si prejudicierea grava a numerosi cetateni, desi exista un evident  conflict de interese.       

            Solicitam organizarea unei dezbateri publice in care sa fie invitati toti cetatenii ale caror proiecte au fost reziliate si carora sa li se propuna solutii de despagubire.

    Solicitam ca Ministrul Agriculturii sa dispuna ca Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale sa procedeze la reevaluarea tuturor proiectelor reziliate pentru existenta „conditiilor artificiale”, in vederea gasirii unor remedii/solutii/compensari administrative.

     Solicitam ca Ministrul Agriculturii sa dispuna un audit de performanta al fostei conduceri A.F.I.R., cu referire la gestionarea problemei „conditiilor artificiale”.

                                       
                                                                     Asociatia ANGEL
   Presedinte,
LUCAN EUGEN
 

Lista de fisiere atasate:
comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:Comentarii:
1. Alina G. la 10.06.2016 12:24:48
pentru domnul Tudor Susman:Cu toata intrepretarea obligatorie pentru toate statele membre,beneficiarii pierd procesele legate de conditii artificiale,chiar daca acestea nu sunt atat de multe si de evidente ca in cazul celor din Bulgaria.Personal cunosc un caz,mama si fiu cu ctr.reziliate de afir,unul a pierdut pe fond si celalat a castigat.Acuzati de aceleasi conditii artificiale.


2. Serban la 10.06.2016 12:20:14
PENTRU ANONYMOUS:Intelegem ca,intr-un fel,sunteti cam in aceaiasi situatie ca si noi.Ne sugerati ca putem solicita in instanta aceasta nota de control dar,sunteti sigur ca o sa ne ajute?Nu contine chestii interpretabile care ar putea sa ne faca mai mult rau?Presupun ca daca ati intocmit-o dvs.stiti ce contine si ne-ati putea ajuta.Pentru ca ni-i se face o mare nedreptate.


3. Flora la 26.05.2016 12:13:41
Pentru Anonymous:
~PAG.11 DIN ROF madr
(20) Notele de control sunt documente confiden&#355;iale si se comunic&#259; altor institu&#355;ii &#351;i/sau
persoane fizice sau juridice numai cu acordul scris al conducerii DGCAI.`In cazul asta,poate ne dati dv.niste exemple de propuneri aprobate din acea nota.Sau chiar sa ajutati fermierii care sunt in situatia asta,facand public acest document.


4. tudor susman la 19.05.2016 11:15:38
In ce priveste conditiile artificiale invocate de AFIR, chestiunea interpret&#259;rii articolului 4 alin. 8 din Regulamentul 65/2011 a fost tran&#537;at&#259; i;n mod definitiv de Curtea de Justi&#539;ie a Uniunii Europene, intr-o decizie de referin&#539;&#259;, respectiv Hot&#259;rarea din 12 septembrie 2013, pronun&#539;at&#259; in cauza Slancheva sila EOOD impotriva Fondului de Stat pentru Agricultur&#259; – Agen&#355;ia de pl&#259;&#355;i din Bulgaria, prin care se da castig de cauza beneficiarului acuzat de crearea de conditii artificiale (http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?docid=140945&doclang=RO). Aceasta este decizia finala:

Pentru aceste motive, Curtea (Camera a &#537;asea) declar&#259;:

1) Articolul 4 alineatul (8) din Regulamentul (UE) nr. 65/2011 al Comisiei din 27 ianuarie 2011 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului în ceea ce prive&#537;te punerea în aplicare a procedurilor de control &#537;i a ecocondi&#539;ionalit&#259;&#539;ii în cazul m&#259;surilor de sprijin pentru dezvoltare rural&#259; trebuie interpretat în sensul c&#259; condi&#539;iile de punere în aplicare a acestuia necesit&#259; prezen&#539;a unui element obiectiv &#537;i a unui element subiectiv. Potrivit primului dintre aceste elemente, este de competen&#539;a instan&#539;ei de trimitere s&#259; aprecieze împrejur&#259;rile obiective ale spe&#539;ei care permit s&#259; se concluzioneze c&#259; finalitatea urm&#259;rit&#259; de schema de ajutor din cadrul Fondului european agricol pentru dezvoltare rural&#259; (FEADR) nu poate fi atins&#259;. Potrivit celui de al doilea element, este de competen&#539;a instan&#539;ei de trimitere s&#259; aprecieze elementele de prob&#259; obiective care permit s&#259; se concluzioneze c&#259;, prin crearea în mod artificial a condi&#539;iilor necesare pentru a beneficia de plat&#259; în temeiul schemei de ajutor din cadrul FEADR, candidatul la acordarea unei astfel de pl&#259;&#539;i a urm&#259;rit în exclusivitate s&#259; ob&#539;in&#259; un avantaj care contravine obiectivelor schemei men&#539;ionate. În aceast&#259; privin&#539;&#259;, instan&#539;a de trimitere se poate baza nu numai pe elemente precum leg&#259;turile juridice, economice &#537;i/sau personale dintre persoanele implicate în proiecte de investi&#539;ii similare, ci &#537;i pe indicii care dovedesc existen&#539;a unei coordon&#259;ri deliberate între aceste persoane.

2) Articolul 4 alineatul (8) din Regulamentul nr. 65/2011 trebuie interpretat în sensul c&#259; se opune ca o cerere de plat&#259; în temeiul schemei de ajutor din cadrul Fondului european agricol pentru dezvoltare rural&#259; (FEADR) s&#259; fie respins&#259; pentru simplul motiv c&#259; un proiect de investi&#539;ii, care candideaz&#259; la acordarea unui ajutor din aceast&#259; schem&#259;, nu are autonomie func&#539;ional&#259; sau c&#259; exist&#259; o leg&#259;tur&#259; juridic&#259; între candida&#539;ii la acordarea unui astfel de ajutor, f&#259;r&#259; ca celelalte elemente obiective din spe&#539;&#259; s&#259; fi fost luate în considerare.
Va urez o lectura placuta!&#65279;


5. Palea Rodica la 17.05.2016 14:17:37
Pentru Anonymous,va rog sa ma contactati agropetim@yahoo.com


6. Levente la 17.05.2016 13:49:08
In toate verificarile facute de CE,se subliniaza culpa si proasta gestionare a Afir-ului,referitor la crearea de conditii artificiale.


7. Raspuns conditii artificiale la 17.05.2016 13:00:29
va multumesc foarte mult pentru documentele atasate !!!
aveti raspunsul primit de la Minister in documentul atasat !
pdf Raspuns conditi


8. Iulian Paraschiv la 16.05.2016 13:48:26
Atasat aveti o lista cu beneficiari care au intrunit statutul de creare conditii artificiale. Mare parte dintre ei sunt deja cu contractele reziliate
pdf investigare mas
pdf investigare mas


9. Anonymous la 17.03.2016 10:52:21
Am fost detasat in cadrul MADR-DGCA (din APDRP)in perioada august 2013-august 2014 si am efectuat conform tematicilor de control intocmite la \"solicitarea\" consilierului personal al ministrului agriculturii Catalin Bologa (care in realitate coordona activitatea de control)mai multe verificari privind suspiciuni de creere a conditiilor artificiale. Nefiind de acord cu modul de interpretare si aplicare a Regulamentului CE 65/2011 de AFIR si neexistand in acel moment prevederi clare in manualele de proceduri, am intocmit Nota de control nr.237.097/10.06.2013 in care am mentionat (conform prevederilor aceluiasi Regulament 65/2011, art.4.2)\"APDRP/AM pentru PNDR nu au emis setul de indicatori (art.4/alin.9 din Regulamentul Comisiei C.E. nr. 65/ 2011), prin care se pot identifica/controla condi&#355;iile artificiale create de beneficiari, în vederea evit&#259;rii eventualelor dep&#259;&#351;iri a intensit&#259;&#355;ii sprijinului financiar\", singurele prevederi fiind cele men&#355;ionate de Ghidul Solicitantului. Pentru identificarea acestor condi&#355;ii &#351;i evitarea unor interpret&#259;ri personale a exper&#355;iilor, ce pot conduce la o modalitate de lucru neunitar&#259;, este necesar s&#259; se stabileasc&#259; aceste obliga&#355;ii/indicatori\". Pentru ca mi-am permis sa atrag atentia asupra acestor hibe legislative/procedurale, in baza carora se emit procese verbale de debit, cat si faptului ca MADR nu poate verifica beneficiarii privati in lipsa unor sesizari, ma aflu in prezent intr-un proces \"simulat\" care a avut rolul de a ma exclude din acest sistem. Orice persoana fizica sau juridica poate solicita in instanta aceasta nota de control aprobata de ministrul MADR, in care sunt aprobate aceste propuneri.


Articole din Asociatii:

» Apelul restrâns de proiecte „Reducerea sărăciei”: proiectul S.M.A.R.T. – Servicii Multifuncționale Anti-sărăcie pentru Reintegrare și Transformare, contractat
» Ionut Sandu si Roxana Sandu sunt noii lideri nationali ai Asociatiei “Misiunea Crestina Armata Salvarii din Romania”
» Astăzi, de Ziua Drepturilor Omului, Asociatia ANGEL invita Guvernul Romaniei si toti actorii sociali sa promoveze pe agendele publice necesitatea de a garanta Dreptul la Locuinta
» Asociatia „Armata Salvării“: un proiect caritabil ce are în spate o poveste uluitoare
» Contestatii: Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina sa de internet, ghidul solicitantului pentru accesarea submasurii 6.2 - Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale, versiunea consultativa, sesiunea a treia – 2017.
» Asociatia Armata Salvării inaugurează în Iași al 4-lea magazin SALVATtex și un atelier de Redesign
» PETIȚIE privind soluționarea penalităților și dobânzilor de întârziere datorate nerespectării termenelor de rambursare.
» Solicitare privind problema "conditiilor artificiale" din cadrul AFIR. Intrebari deschise adresate Guvernului.
» Proiectul ”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc” s-a incheiat
» 5 afaceri sociale de succes dezvoltate prin proiectul "Solutii integrate pentru probleme sociale si de mediu"
» Ingrijirea la domiciliu profesionalizata, avantaje, provocari, recomandari
» 5 structuri de economie sociala, 46 noi locuri de munca in structuri de economie sociala (SES)
» FIDELIS: 4 serii de cursuri de calificare în meseria de ”Îngrijitor bolnavi la domiciliu”.
» Lansare SES CIFIX RELAX – centru de intretinere fizica si sport, in regiunea Sud Muntenia
» Rromii: intre trecut si prezent
» Asociaţia pentru Formare în Domeniul Securităţii Private (AFDSP) lansează un proiect de incluziune ocupatională dedicat grupului vulnerabil reprezentat de persoanele de etnie rromă
» Eugen Nicolăescu: Spitalele ar putea funcţiona ca regii autonome, societăţi comerciale sau ONG-uri
» Invitatie masa rotunda: Rolul intreprinderilor sociale in dialogul social si cetatenia activa
» Peste 160 de persoane prezente la Conferinta internationala ”Economia socială în practică: Rolul economiei sociale în reintegrarea socio-profesională a persoanelor defavorizate” (ANEXE: Poze, Concluzii si Prezentari)
» Tendinte si perspective privind integrarea pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati din mediul rural
» Conferința internațională: Economia socială în practică : rolul economiei sociale în reintegrarea socio-profesională a persoanelor defavorizate
» Seminarul “Responsabilitatea Socială în proiectele turistice”
» In perioada 26-28 Aprilie 2013, va avea loc la Complex Caro-Golf din București, târgul de economie socială organizat de HR Specialists în parteneriat cu Asociația RENINCO, în cadrul proiectului “Mai aproape de oameni, prin forme ale economiei sociale”,
» Facilitățile pentru angajatorii persoanelor cu dizabilități: de la teorie la practică
» ”Proactiv - de la marginal la incluziv” - promovarea activa a incluziunii sociale pe piata muncii prin activarea economiei sociale
» Asocierea, o solutie pentru productia agricola locala
» Asociatia E31 Pentru Viitor organizeaza expozitia “Cretiv!Inovativ!”
» Asociatia de producatori Dabuleni - Casa Pepenilor, exemplu pe piata romaneasca
» Proiect de succes din Romania: Centru rezidential de asistenta medico-sociala pentru persoane varstnice
» Organizatiile neguvernamentale protesteaza impotriva atacului concertat la adresa democratiei si a statului de drept
» Job-Club pentru someri
» Ziua Mondiala a Mediului 2012 Economia verde si dezvoltarea sustenabila a naturii prin turism
» Habitat for Humanity Romania de două ori pe podium la Gala Societatii Civile cu proiectul Big Build 2011
» HOSPICE Casa Sperantei, premiata pentru 2 decenii de activitate in Romania
» Asociatia Alternative Sociale din Iasi se numara printre castigatorii Galei Societatii Civile 2012
» Invitatie Masa Rotunda, 24.04.2012 Ploiesti: “Economie Socială între incluziune, responsabilitate corportativă și antreprenoriat social”
» Invitatie Masa rotunda 25.04.2012 Bucuresti: “Economie Socială între incluziune, responsabilitate corportativă și antreprenoriat social
» Habitat for Humanity Romania a demarat programul "Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea!"
» Antreprenoriat social pentru comunitatile dezavantajate de rromi
» Antreprenoriat si oportunitati de cariera la evenimentul de lansare Akcees
» Toate la timpul lor...
» Reciclarea deseurilor, o sansa pentru persoanele aflate in dificultate
» Delta Antreprenor – turismul poate imbunatati viata localnicilor
» Sunt deschise inscrierile pentru expozanti la Targul de martisor cu produse realizate de ONG-uri
» Proiect de antreprenoriat social pentru rromii din judetul Iasi
» Modelul Economiei Sociale în România: economia socială oferă profit pentru oameni
» Asociatia Culturala Momentum a demarat inscrierile in programul Unite Cultures Through Culture – U.C.T.C. !
» S-a lansat programul de sprijin pentru dezvoltarea de intreprinderi sociale
» Organizatiile neguvernamentale: Asociatii - scurta descriere
» Situatia firmelor sociale in Romania in viziunea AREAS Suceava
» In Baia Mare, ASSOC a deschis primul restaurant social din Romania
» Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi?
» Modele de buna practica in domeniul incluzinii sociale
» Inaugurare oficiala: Prima intreprindere de economie sociala din Regiunea de Nord-Vest a Romaniei
» Sacosa de Panza cauta studenti voluntari
» Crearea si promovarea de instrumente de economie sociala in scopul incluziunii pe piaţa forţei de muncă a grupurilor defavorizate
» Se lanseaza proiectul “Stimularea ocuparii active, a dezvoltarii antreprenoriale si a economiei nonagricole durabile prin formarea si implicarea resurselor umane neocupate din zonele rurale”
» Cum se creeaza un LOGO si un MOTTO, idei