Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Habitat for Humanity Romania a demarat programul "Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea!"

Data: 04.04.2012

Habitat for Humanity Romania a demarat programul Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea!, prin care isi propune identificarea, analiza si eliminarea riscurilor la care sunt expuse comunitati din 7 judete cu cel mai ridicat grad de risc la dezastre, prin implicarea directa a familiilor, a autoritatilor locale si a companiilor din mediul privat pentru a genera impreuna solutii capabile sa reduca riscul.

In baza unui program de evaluare vor fi implementate actiuni specifice de sprijin al celor mai vulnerabile familii din punct de vedere social si economic, prin activitati de pregatire impotriva riscurilor, consolidare si protejare a locuintelor si educatie de constientizare si prevenire a calamitatilor.

Conform European EM-Dat*, 2.899.

421 de romani pot fi afectati direct, oricand, de dezastre. Tipurile de risc la care sunt expusi romanii sunt: inundantiile (potrivit Institutul National de Hidrologie si Administrare a Apelor anual exista cel putin 3 luni in care se inregistreaza treceri ale debitelor peste cotele de atentie sau chiar de aparare in principalele bazine hidrografice din tara) si cutremure de magnitudine mare (zonele seismice includ peste 60 % din populatia Romaniei). Presedintele Sectiei de Predictie a Comisiei Europene de Seismologie, George Purcaru, avertizeaza ca probabilitatea ca un seism cu magnitudinea de aproximativ 7 sa loveasca tara noastra pana la finele anului 2013 este foarte mare.


Printre cele mai importante cauze care duc la cresterea gradului de vulnerabilitate si expunerea comunitatilor la situatii de risc ridicat se numara: nivelul de vulnerabilitate sociala si economica ridicata: 7,5% – peste 2 milioane de romani traiesc cu venituri sub pragul de saracie; sisteme de prevenire si reducere a riscurilor deficitare; cresterea demografica in mediul urban si scaderea investitiilor in infrastructura rurala; mentinerea managementului dezastrelor la nivelul autoritatilor si neimplicarea comunitatilor; necunoasterea tipurilor de riscuri si a efectelor acestora; necunoasterea prevederilor legale referitoare la asigurarile obligatorii impotriva dezastrelor; lipsa investitiilor structurale in reducerea dezastrelor (ex. indiguiri, perdele verzi de protectie); necunoasterea de catre proprietarii de locuinte a solutiilor tehnice care pot fi incorporate in constructia sau consolidarea locuintelor pentru a le face mai rezistente si lipsa totala a unei culturi a riscului.

Habitat for Humanity Romania isi propune sa participe activ la dezvoltarea unei culturi a riscului in Romania, care sa promoveze reducerea efectelor sociale ale dezastrelor si combaterea factorilor care genereaza aceste riscuri, prevenirea si pregatirea populatiei prin implicarea activa a comunitatilor.

Din punct de vedere economic, prevenirea si pregatirea comunitatilor sa faca fata dezastrelor este mai eficienta, mai ieftina si mai durabila in comparatie cu eforturile si costurile de reconstructie. Fiecare 1 euro investit in prevenire salveaza 7 euro investiti in raspunsul la dezastre.
Solutia propusa de Habitat for Humanity Romania este acest program pe care organizatia il va derula in perioada aprilie-septembrie 2012. Beneficiari directi vor fi 2.250 de familii asistate si 70 de angajati din primarii, iar beneficiari indirecti vor fi 25.000 de oameni din comunitatile in care Habitat for Humanity Romania va interveni.

Partener principal in acest program va fi si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), iar partener consultativ va fi Institutul National de Hidrologie si Administrare a Apelor.
Acest proiect este o premiera in tara noastra si dorim sa invitam companiile si mediul privat sa ne sustina in initiativa de a dezvolta o cultura a riscului in Romania. Metodologia Habitat for Humanity presupune responsabilizarea beneficiarilor, implicarea comunitatii si a voluntarilor intr-un proces incremental, care sa duca nu doar la rezolvarea punctuala a unei probleme, ci la transformarea beneficiarului, a comunitatii in ansamblu, a declarat Gabriela Grigori, Director Dezvoltare Resurse si Comunicare.

Obiectivele acestui program sunt:

Evaluarea gradului de vulnerabilitate a locuintelor si stabilirea profilului de risc a 70 de comunitati din 7 judete.
Organizarea unei campanii de prevenire si reducere a riscului la dezastre prin furnizarea de asistenta tehnica autoritatilor relevante din 5 judete, informarea si educarea populatiei din cele mai expuse comunitati.
Asistarea unui numar de cel putin 200 de familii in pregatirea planurilor preventive si incorporarea masurilor de reducere a riscului de dezastre in locuintele lor prin sprijin in efectuarea consolidarilor/reabilitarilor locuintelor.
Campanie de comunicare pentru informarea si educarea populatiei cu privire la masurile pe care sa le adopte pentru a reduce riscul si efectele dezastrelor (inundatii, cutremure, accidente tehnologice).

Mai multe informatii despre program pe www.habitat.ro

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:



Articole din Asociatii:

» Bunastare pentru fiecare
» Bunastare pentru fiecare, un proiect finantat de DGASMB
» Conferința de finalizare a proiectului SMART
» Apelul restrâns de proiecte „Reducerea sărăciei”: proiectul S.M.A.R.T. – Servicii Multifuncționale Anti-sărăcie pentru Reintegrare și Transformare, contractat
» Ionut Sandu si Roxana Sandu sunt noii lideri nationali ai Asociatiei “Misiunea Crestina Armata Salvarii din Romania”
» Astăzi, de Ziua Drepturilor Omului, Asociatia ANGEL invita Guvernul Romaniei si toti actorii sociali sa promoveze pe agendele publice necesitatea de a garanta Dreptul la Locuinta
» Asociatia „Armata Salvării“: un proiect caritabil ce are în spate o poveste uluitoare
» Contestatii: Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina sa de internet, ghidul solicitantului pentru accesarea submasurii 6.2 - Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale, versiunea consultativa, sesiunea a treia – 2017.
» Asociatia Armata Salvării inaugurează în Iași al 4-lea magazin SALVATtex și un atelier de Redesign
» PETIȚIE privind soluționarea penalităților și dobânzilor de întârziere datorate nerespectării termenelor de rambursare.
» Solicitare privind problema "conditiilor artificiale" din cadrul AFIR. Intrebari deschise adresate Guvernului.
» Proiectul ”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc” s-a incheiat
» 5 afaceri sociale de succes dezvoltate prin proiectul "Solutii integrate pentru probleme sociale si de mediu"
» Ingrijirea la domiciliu profesionalizata, avantaje, provocari, recomandari
» 5 structuri de economie sociala, 46 noi locuri de munca in structuri de economie sociala (SES)
» FIDELIS: 4 serii de cursuri de calificare în meseria de ”Îngrijitor bolnavi la domiciliu”.
» Lansare SES CIFIX RELAX – centru de intretinere fizica si sport, in regiunea Sud Muntenia
» Rromii: intre trecut si prezent
» Asociaţia pentru Formare în Domeniul Securităţii Private (AFDSP) lansează un proiect de incluziune ocupatională dedicat grupului vulnerabil reprezentat de persoanele de etnie rromă
» Eugen Nicolăescu: Spitalele ar putea funcţiona ca regii autonome, societăţi comerciale sau ONG-uri
» Invitatie masa rotunda: Rolul intreprinderilor sociale in dialogul social si cetatenia activa
» Peste 160 de persoane prezente la Conferinta internationala ”Economia socială în practică: Rolul economiei sociale în reintegrarea socio-profesională a persoanelor defavorizate” (ANEXE: Poze, Concluzii si Prezentari)
» Tendinte si perspective privind integrarea pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati din mediul rural
» Conferința internațională: Economia socială în practică : rolul economiei sociale în reintegrarea socio-profesională a persoanelor defavorizate
» Seminarul “Responsabilitatea Socială în proiectele turistice”
» In perioada 26-28 Aprilie 2013, va avea loc la Complex Caro-Golf din București, târgul de economie socială organizat de HR Specialists în parteneriat cu Asociația RENINCO, în cadrul proiectului “Mai aproape de oameni, prin forme ale economiei sociale”,
» Facilitățile pentru angajatorii persoanelor cu dizabilități: de la teorie la practică
» ”Proactiv - de la marginal la incluziv” - promovarea activa a incluziunii sociale pe piata muncii prin activarea economiei sociale
» Asocierea, o solutie pentru productia agricola locala
» Asociatia E31 Pentru Viitor organizeaza expozitia “Cretiv!Inovativ!”
» Asociatia de producatori Dabuleni - Casa Pepenilor, exemplu pe piata romaneasca
» Proiect de succes din Romania: Centru rezidential de asistenta medico-sociala pentru persoane varstnice
» Organizatiile neguvernamentale protesteaza impotriva atacului concertat la adresa democratiei si a statului de drept
» Job-Club pentru someri
» Ziua Mondiala a Mediului 2012 Economia verde si dezvoltarea sustenabila a naturii prin turism
» Habitat for Humanity Romania de două ori pe podium la Gala Societatii Civile cu proiectul Big Build 2011
» HOSPICE Casa Sperantei, premiata pentru 2 decenii de activitate in Romania
» Asociatia Alternative Sociale din Iasi se numara printre castigatorii Galei Societatii Civile 2012
» Invitatie Masa Rotunda, 24.04.2012 Ploiesti: “Economie Socială între incluziune, responsabilitate corportativă și antreprenoriat social”
» Invitatie Masa rotunda 25.04.2012 Bucuresti: “Economie Socială între incluziune, responsabilitate corportativă și antreprenoriat social
» Habitat for Humanity Romania a demarat programul "Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea!"
» Antreprenoriat social pentru comunitatile dezavantajate de rromi
» Antreprenoriat si oportunitati de cariera la evenimentul de lansare Akcees
» Toate la timpul lor...
» Reciclarea deseurilor, o sansa pentru persoanele aflate in dificultate
» Delta Antreprenor – turismul poate imbunatati viata localnicilor
» Sunt deschise inscrierile pentru expozanti la Targul de martisor cu produse realizate de ONG-uri
» Proiect de antreprenoriat social pentru rromii din judetul Iasi
» Modelul Economiei Sociale în România: economia socială oferă profit pentru oameni
» Asociatia Culturala Momentum a demarat inscrierile in programul Unite Cultures Through Culture – U.C.T.C. !
» S-a lansat programul de sprijin pentru dezvoltarea de intreprinderi sociale
» Organizatiile neguvernamentale: Asociatii - scurta descriere
» Situatia firmelor sociale in Romania in viziunea AREAS Suceava
» In Baia Mare, ASSOC a deschis primul restaurant social din Romania
» Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi?
» Modele de buna practica in domeniul incluzinii sociale
» Inaugurare oficiala: Prima intreprindere de economie sociala din Regiunea de Nord-Vest a Romaniei
» Sacosa de Panza cauta studenti voluntari
» Crearea si promovarea de instrumente de economie sociala in scopul incluziunii pe piaţa forţei de muncă a grupurilor defavorizate
» Se lanseaza proiectul “Stimularea ocuparii active, a dezvoltarii antreprenoriale si a economiei nonagricole durabile prin formarea si implicarea resurselor umane neocupate din zonele rurale”
» Cum se creeaza un LOGO si un MOTTO, idei