Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Ziua Mondiala a Mediului 2012 Economia verde si dezvoltarea sustenabila a naturii prin turism

Data: 08.06.2012

Organizatiile neguvernamentale promoveaza instrumente inovative de management pentru protejarea teritoriilor din zona Marii Negre

Anual, pe data de 5 iunie este sarbatorita Ziua Mondiala a Mediului. Anul acesta, campania sub care s-au desfasurat actiunile legate de celebrarea Zilei Mediului a avut ca slogan: Green Economy: Does it include YOU? - Economia verde: Te include si pe tine?

Scopul acestei abordari este ca oamenii sa constientizeze faptul ca Economia Verde este un concept usor de aplicat de catre oricine, este un mod prin care putem fi eficienti si responsabili atat fata de natura cat si fata de societatea in care traim.

Odata cu venirea verii, si implicit a vacantelor, o prima sugestie de introducere a acestui concept de Economie Verde se poate realiza in turism, in calatorii.


Turismul, cea mai mare industrie de pe glob (detine 11% din P.I.B-ul mondial si 8% din totalul locurilor de munca existente) are potentialul de a promova dezvoltarea sustenabila prin informarea si constientizarea turistilor asupra atitudinilor, alegerilor precum si prin impactul pozitiv sau negativ al acestora asupra mediului inconjurator si asupra structurilor sociale. Acest aspect sta la baza proiectului Interpretative Trails on the Ground - Support to the Management of Natural Protected Areas in the Black Sea Region (InterTrails), finantat de UE prin Joint Operational Programme Black Sea Basin 2007 2013. Proiectul include activitati dedicate gestiunii si conservarii ariilor naturale protejate.

Interpretarea naturii reprezinta un raspuns la cresterea rapida a turismului in natura si un instrument eficient in valorificarea potentialului natural. Agentiile de turism au devenit constiente de cresterea interesului pentru natura si viata salbatica si de aceea ofera o gama variata de oferte bazate pe latura recreativa a naturii. Deschiderea ariilor protejate precum si a parcurilor naturale catre public, ofera custozilor posibilitatea de a reduce, prin educatie, riscul unui comportament inadecvat al turistilor fata de capitalul natural. Metoda interpretarii naturii este extrem de raspandita ca fiind o activitate educationala extrem de interactiva si eficienta.

Interpretarea naturii este un termen definit inca de la finele anilor 1950. Definitiile termenului se refera la o prezentare interactiva a informatiilor, cu scopul de a evidentia semnificatii si interactiuni intre aspectele mediului inconjurator. Interpretarea presupune implicare directa si nu un simplu cumul de cunostinte si informatii teoretice.
Utilizarea metodei de interpretare a naturii a devenit o tehnica de management raspandita in randul custozilor parcurilor naturale si un capitol important in cadrul disciplinelor de management al resurselor naturale.

Scopul proiectului desfasurat de catre organizatiile neguvernamentale este acela de a crea trasee interpretative in ariile protejate din regiunea Marii Negre. Titlul dat traseelor ofera vizitatorilor semnificatia personala a naturii. Aceste trasee reprezinta rute in cadrul ariilor protejate care cuprind elemente naturale specifice ce vor fi explicate turistilor. Aceste elemente pot reprezenta specii de plante si animale specifice, specii amenintate, pe cale de disparitie, aspecte legate de habitate, cantecele pasarilor, etc. Fiecare traseu poate include 20 sau mai multe puncte care vor fi descrise in detaliu. Aceste informatii vor fi traduse in mai multe limbi de circulatie internationala.

Tour operatorii din zona Marii Negre, mai ales din zonele de coasta, pot raspunde astfel cererilor in crestere de oferte de vacanta bazate pe atractiile naturii. Pentru moment, aceste atractii nu constituie o pondere mare pe piata. Vorbind de exploatarea resurselor naturii in mod durabil, se pare ca operatorii de turism din domeniul privat, cat si agentiile guvernamentale de mediu, au un obiectiv comun, si anume sa ofere posibilitatea de a te bucura de mediul inconjurator avand in acelasi timp grija de a proteja natura de orice forma de degradare. Realizarea unui echilibru intre a ne bucura de natura si a o proteja in acelasi timp, ramane insa o adevarata provocare.

Partenerii proiectului sunt organizatiile neguvernamentale: ONG Mare Nostrum Constanta Romania, filiala Black Sea a Ukrainian Environmental Academy of Science din Odessa, Ucraina, Foundation for Sustainable Development din Cahul, Moldova, si Black Sea EcoAcademy din Batumi din Georgia. Durata proiectului este de doi ani, iar costul sau total este de 396 912.00 euro. Motto-ul proiectului este Natura fara frontiere, iar adresa de website www.trails.bsnn.org. Scopul acestui proiect este de a sensibiliza opinia publica in ceea ce priveste mediul natural in zona litorala si a problemelor aferente, incluzand aici interactiunea umana si efectele acesteia. De asemenea, acest proiect poate deschide noi oportunitati de dezvoltare sustenabila si protectie a patrimoniul natural, cultural si istoric al zonelor protejate, prin implementarea acestor instrumente inovative de management.

******
This document has been produced with the assistance of the European Union. The contents of this document are the sole responsibility of the Mare Nostrum NGO and can in no way reflect the views of the European Union. 

ONG Mare Nostrum
Constanta 

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:



Articole din Asociatii:

» Bunastare pentru fiecare
» Bunastare pentru fiecare, un proiect finantat de DGASMB
» Conferința de finalizare a proiectului SMART
» Apelul restrâns de proiecte „Reducerea sărăciei”: proiectul S.M.A.R.T. – Servicii Multifuncționale Anti-sărăcie pentru Reintegrare și Transformare, contractat
» Ionut Sandu si Roxana Sandu sunt noii lideri nationali ai Asociatiei “Misiunea Crestina Armata Salvarii din Romania”
» Astăzi, de Ziua Drepturilor Omului, Asociatia ANGEL invita Guvernul Romaniei si toti actorii sociali sa promoveze pe agendele publice necesitatea de a garanta Dreptul la Locuinta
» Asociatia „Armata Salvării“: un proiect caritabil ce are în spate o poveste uluitoare
» Contestatii: Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina sa de internet, ghidul solicitantului pentru accesarea submasurii 6.2 - Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale, versiunea consultativa, sesiunea a treia – 2017.
» Asociatia Armata Salvării inaugurează în Iași al 4-lea magazin SALVATtex și un atelier de Redesign
» PETIȚIE privind soluționarea penalităților și dobânzilor de întârziere datorate nerespectării termenelor de rambursare.
» Solicitare privind problema "conditiilor artificiale" din cadrul AFIR. Intrebari deschise adresate Guvernului.
» Proiectul ”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc” s-a incheiat
» 5 afaceri sociale de succes dezvoltate prin proiectul "Solutii integrate pentru probleme sociale si de mediu"
» Ingrijirea la domiciliu profesionalizata, avantaje, provocari, recomandari
» 5 structuri de economie sociala, 46 noi locuri de munca in structuri de economie sociala (SES)
» FIDELIS: 4 serii de cursuri de calificare în meseria de ”Îngrijitor bolnavi la domiciliu”.
» Lansare SES CIFIX RELAX – centru de intretinere fizica si sport, in regiunea Sud Muntenia
» Rromii: intre trecut si prezent
» Asociaţia pentru Formare în Domeniul Securităţii Private (AFDSP) lansează un proiect de incluziune ocupatională dedicat grupului vulnerabil reprezentat de persoanele de etnie rromă
» Eugen Nicolăescu: Spitalele ar putea funcţiona ca regii autonome, societăţi comerciale sau ONG-uri
» Invitatie masa rotunda: Rolul intreprinderilor sociale in dialogul social si cetatenia activa
» Peste 160 de persoane prezente la Conferinta internationala ”Economia socială în practică: Rolul economiei sociale în reintegrarea socio-profesională a persoanelor defavorizate” (ANEXE: Poze, Concluzii si Prezentari)
» Tendinte si perspective privind integrarea pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati din mediul rural
» Conferința internațională: Economia socială în practică : rolul economiei sociale în reintegrarea socio-profesională a persoanelor defavorizate
» Seminarul “Responsabilitatea Socială în proiectele turistice”
» In perioada 26-28 Aprilie 2013, va avea loc la Complex Caro-Golf din București, târgul de economie socială organizat de HR Specialists în parteneriat cu Asociația RENINCO, în cadrul proiectului “Mai aproape de oameni, prin forme ale economiei sociale”,
» Facilitățile pentru angajatorii persoanelor cu dizabilități: de la teorie la practică
» ”Proactiv - de la marginal la incluziv” - promovarea activa a incluziunii sociale pe piata muncii prin activarea economiei sociale
» Asocierea, o solutie pentru productia agricola locala
» Asociatia E31 Pentru Viitor organizeaza expozitia “Cretiv!Inovativ!”
» Asociatia de producatori Dabuleni - Casa Pepenilor, exemplu pe piata romaneasca
» Proiect de succes din Romania: Centru rezidential de asistenta medico-sociala pentru persoane varstnice
» Organizatiile neguvernamentale protesteaza impotriva atacului concertat la adresa democratiei si a statului de drept
» Job-Club pentru someri
» Ziua Mondiala a Mediului 2012 Economia verde si dezvoltarea sustenabila a naturii prin turism
» Habitat for Humanity Romania de două ori pe podium la Gala Societatii Civile cu proiectul Big Build 2011
» HOSPICE Casa Sperantei, premiata pentru 2 decenii de activitate in Romania
» Asociatia Alternative Sociale din Iasi se numara printre castigatorii Galei Societatii Civile 2012
» Invitatie Masa Rotunda, 24.04.2012 Ploiesti: “Economie Socială între incluziune, responsabilitate corportativă și antreprenoriat social”
» Invitatie Masa rotunda 25.04.2012 Bucuresti: “Economie Socială între incluziune, responsabilitate corportativă și antreprenoriat social
» Habitat for Humanity Romania a demarat programul "Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea!"
» Antreprenoriat social pentru comunitatile dezavantajate de rromi
» Antreprenoriat si oportunitati de cariera la evenimentul de lansare Akcees
» Toate la timpul lor...
» Reciclarea deseurilor, o sansa pentru persoanele aflate in dificultate
» Delta Antreprenor – turismul poate imbunatati viata localnicilor
» Sunt deschise inscrierile pentru expozanti la Targul de martisor cu produse realizate de ONG-uri
» Proiect de antreprenoriat social pentru rromii din judetul Iasi
» Modelul Economiei Sociale în România: economia socială oferă profit pentru oameni
» Asociatia Culturala Momentum a demarat inscrierile in programul Unite Cultures Through Culture – U.C.T.C. !
» S-a lansat programul de sprijin pentru dezvoltarea de intreprinderi sociale
» Organizatiile neguvernamentale: Asociatii - scurta descriere
» Situatia firmelor sociale in Romania in viziunea AREAS Suceava
» In Baia Mare, ASSOC a deschis primul restaurant social din Romania
» Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi?
» Modele de buna practica in domeniul incluzinii sociale
» Inaugurare oficiala: Prima intreprindere de economie sociala din Regiunea de Nord-Vest a Romaniei
» Sacosa de Panza cauta studenti voluntari
» Crearea si promovarea de instrumente de economie sociala in scopul incluziunii pe piaţa forţei de muncă a grupurilor defavorizate
» Se lanseaza proiectul “Stimularea ocuparii active, a dezvoltarii antreprenoriale si a economiei nonagricole durabile prin formarea si implicarea resurselor umane neocupate din zonele rurale”
» Cum se creeaza un LOGO si un MOTTO, idei