Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Sistemul informatic de la 'Dezvoltarea Resurselor Umane' - nefunctional in ziua depunerii proiectelor pentru finantare

Data: 20.12.2010

Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a anuntat anularea procesului de depunere a proiectelor pentru linia de finantare lansata luni dimineata, dupa ce sistemul informatic nu a functionat.

Pregatiti sa inscrie contra cronometru proiecte pentru fonduri europene in sistemul online ActionWeb, potentialii beneficiari au constatat in aceasta dimineata ca sistemul nu functioneaza. 130 milioane de euro vor fi disponibili intr-o linie de finantare destinata structurilor de economie sociala.

Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane programase pentru 20 decembrie 2010, incepand cu ora 10, deschiderea unei linii de finantare destinata structurilor de economie sociala menite sa sprijine grupurie dezavantajate.

Pentru a putea accesa aceasta linie, beneficiarii trebuiau sa isi inscrie proiectele pe portalul online ActionWeb, disponibil la adresa https://actionweb.fseromania.ro/
Apelul de proiecte are un buget de 130 de milioane euro si este anuntat ca fiind ultimul pana in 2014.

Numai ca, dupa deschidere, potentialii beneficiari au constatat ca accesul la portalul ActionWeb este blocat. "Acest lucru este extrem de grav in contextul in care linia de finantare ramane deschisa pentru numai 24 de ore, iar primele proiecte depuse vor fi cele finantate, conform principiului 'primul venit, primul servit', se arata intr-ul comunicat al Coalitiei ONGuri pentru Fonduri Structurale.

Ministrul Muncii, Ioan Botis a declarat pentru HotNews.ro : "Am sistat depunerea proiectelor; probabil o vom redeschide luni (27 decembrie, n.r.). Am solicitat verificarea sistemului IT".

Declaratia a fost facuta dupa ce ONG-urile au transmis comunicate de protest legat de probleme grave la depunerea online a proiectelor pentru "economie sociala" - pentru finantare UE prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane; care a fost deschisa oficial luni dimineata, incepand cu ora 10:00.

Ministrul Muncii, Ioan Botis a mai declarat ca niciun proiect integral nu a fost depus de la deschiderea liniei de finantare si ca sistemul electronic ActionWeb va fi verificat de catre specialistii IT din cadrul Ministerului, in plus, va fi solicitat inclusiv sprijinul Ministerului Comunicatiilor.

Intrebat de ce a fost aleasa aceasa procedura, care presupune numai 24 ore la dispozitia solicitantilor, acesta a explicat ca termenul poate fi prelungit daca proiectele depuse nu "acopera" in proportie de 200% suma disponibila, acesta fiind plafonul stabilit prin Program. Teoretic, banii alocati ajung pentru circa 165 de proiecte, a explicat ministrul.

Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale a solicitat AM POS DRU sa faca publice, la finalul celor 24 de ore alocate depunerii proiectelor, raportul de sistem pentru acest apel, cu timpii de depunere pentru toate proiectele inscrise in
ActionWeb, anularea acestui apel de poiecte si renuntarea la regula ‘primul venit – primul servit”, care a devenit nociva si de natura a bloca procesul de depunere de proiecte, si adoptarea principiului finantarii proiectelor in functie de punctajele obtinute in urma evaluarii lor.

„Suntem indignati deoarece Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale a avertizat in repetate randuri Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane ca procesul de depunere a proiectelor ales este defectuos si neadaptat numarului mare de aplicanti. Depunerea de proiecte a devenit o cursa contracronometru a abilitatilor IT si de dactilografiere, in loc sa primeze calitatea proiectelor. Mai mult, am solicitat ca proiectele sa fie finantate in ordinea punctajului obtinut, nu in ordinea introducerii in sistem.” declara Oana Preda, director executiv al Centrului de Resurse pentru Participare Publica.

'Institutiile publice sunt piedica in fata accesarii fondurilor structurale'

Organizatie cu experienta de peste 10 ani in accesarea de proiecte din fonduri externe nerambursabile, Institutul pentru Politici Publice (IPP) apreciaza ca Romania are o problema serioasa in accesarea fondurilor structurale din cauza institutiilor publice romanesti.

Potrivit IPP, principalele trei motive pentru care nu se acceseaza fondurile europene la acest sfarsit de an, sunt urmatoarele:
 
- Anunturile privind lansarea Ghidurilor privind conditiile specifice de accesare pentru anumite proiecte, respectiv apelurile de proiecte, nu sunt cunoscute. Acestea se lanseaza fara nicio predictibilitate, fiind cunoscute dinainte doar de catre pilele si cunostintele functionarilor care managerizeaza fondurile europene. Aceasta se intampla in conditiile in care regula alocarii proiectelor este primul venit - primul servit, iar fondurile sunt alocate doar putinilor norocosi (anuntati in prealabil) care apuca sa depuna in primele 3 - 4 ore de la deschidere.
- Platforma online in care se incarca proiectele depuse electronic nu functioneaza, este blocata exact in intervalul celor numai 24 de ore in care se pot depune proiecte pentru fondurile puse la dispozitie Romaniei sub acest domeniu major de interventie.
- Institutiile statului nu sunt interesate sa fie parteneri ai ONG-urilor in depunerea de proiecte, intrucat functionarii nu primesc oficial nici un stimulent pentru faptul ca se ocupa, conform fisei postului, de fondurile europene.

Lista de fisiere atasate:
comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:Comentarii:
1. Gabriela la 21.12.2010 08:17:36
Foarte bine spus!
Totusi, putem spera ca, la presiunea ONG-urilor, s-ar putea renunta la acest sistem si se va reveni la ierarhizare strict pe punctaje a tuturor proiectelor depuse inainte de termenul limita?

Sistemul cu primul venit-primul servit pune din ce in ce mai mari probleme de calitate ale proiectelor!

Poate reusim sa facem o petite comuna in acest sens.


2. Victor la 21.12.2010 08:13:57
Atasez sesizarile facute de ONG-uri !
pdf sesizari-ong-ur


Articole din Finantari & Fonduri:

» Formularul 230: Surprize ascunse pentru ONG-uri în Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 147/2020
» ASHOKA ȘI NESTLE lanseaza „CREATING SHARED VALUE PRIZE” in valoare de 500,000 franci elvetieni
» CESE ofera premii de 50.000 Euro pentru promovarea locurilor de muncă de calitate și a spiritului antreprenorial pentru viitorul ocupării forţei de muncă
» AFIR: nu mai sunt bani
» AM POCU anunta rezultatul procesului de solutionare a contestatiilor
» Finanțare pentru tineri sportivi și artiști
» FONDURI EUROPENE de până la 15.000 de euro! Ghidul Solicitantului Masura 6.3 / 2017
» Lista intermediară a cererilor de finanțare aprobate în cadrul apelurilor POCU/18/4/4.1 și POCU/20/4/4.2
» Facilitare comunitara: Ai depus cererea la APIA? Iată ce drept ai după expirarea termenului-limită de 15 mai!
» 177 mil. euro: credite cu susținere europeană pentru întreprinderile mici și mijlocii din România
» Nouă ne pasă - de mediul rural, de educație, de abandonul școlar. Finanțare
» Granturi in valoare de 200.000 euro in Competitia „Idei din Tara lui Andrei”
» Ordonanță de Urgență adoptată în ședința de astăzi: Mecanismului financiar Spaţiul Economic European 2014 - 2021 şi Mecanismul financiar norvegian 2014 – 2021
» Top 30 idei de afaceri neagricole pe care le poți porni la țară cu fonduri europene
» Intreprinderile sociale vor putea obtine, pana la sfarsitul acestui an, atestatul care le va oferi posibilitatea de a accesa fonduri europene,
» Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se apropie de nivelul maxim alocat
» Eugen LUCAN, reprezentantul Romaniei in CESE va sustine nominalizarile romanesiti pentru acordarea PREMIULUI CESE PENTRU SOCIETATEA CIVILA 2014-"Rasplatirea excelentei in initiative ale societatii civile". Valoarea premiilor este de 30.000 Euro!
» Studiu european: comisionul ilicit in materie de fraudare a achizitiilor publice
» Ministerul Fondurilor Europene a lansat oficial in dezbatere publica, marti seara, noul proiect de acord de parteneriat
» Prima runda pilot a Fondului de Mobilitate pentru Experti din Romania si Republica Moldova a fost prelungita pana in decembrie 2013
» Fondurile europene si economia sociala, cum a fost pana in 2013, ce va urma
» Astăzi se lansează Competiția NESsT pentru Întreprinderi Sociale 2013!
» Premiu de artă pentru Europa Centrală și de Est în valoare de 35.000 euro. START LA ÎNSCRIERI!
» Fabricat in Tara lui Andrei – cea mai mare competitie de afaceri sociale cu finantari in valoare totala de pana la 350.000 euro - isi anunta finalistii
» Fonduri UE 2014-2020. Calendarul cu termene limita, publicat de Minister.
» YouthBank Bucuresti anunta un fond de 30.000 lei pentru proiectele liceenilor
» World Vision România oferă finanţare pentru 30 de ateliere de meşteşuguri
» Antreprenorii din Romania pot primi 30.000 de euro finantare pentru proiectele lor digitale
» Primul Ministru declara: Am primit instiintarea oficiala privind deblocarea POSDRU
» In ultimii 5 ani, Innovation Norway a administrat in Romania proiecte de peste 45 de milioane de euro in domeniul protectiei mediului, al productiei sustenabile, al inovatiei
» Educatia pe tot parcursul vietii - o prioritate a sistemelor de invatamant globale
» Corectii financiare de 198 milioane de euro pe POS DRU si de 10 milioane euro pe POS Mediu
» Beneficiarii de fonduri UE care asteapta platile se plang de conturi blocate si de restante de milioane de euro
» Peste o suta de proiecte pentru finantare UE, in evaluare timp de un an si jumatate la MAI. Cine sunt evaluatorii si cat incaseaza din bani publici
» Se reiau platile AMPOSDRU catre beneficiari
» Leonard Orban: Corectia de 25% pe POSDRU nu va afecta toti beneficiarii
» AM POSDRU vrea sa ajute beneficiarii afectati de intarzierile in rambursarea banilor din FSE
» AM POSDRU anunta prelungirea termenului de plata pentru cererile aprobate
» Agricultura din Romania dupa 5 ani de fonduri europene
» TVA va fi eligibila pentru proiectele POSDRU depuse inainte de 2012 si aflate in implementare
» Credite cu dobandă subventionata pentru accesarea fondurilor europene destinate agricultorilor
» 40.000 USD in programul de finantare PACT pentru COMUNITATE. AFLA DETALII SI APLICA PANA IN 5 SEPTEMBRIE 2012!
» 805 cereri de finantare primite in cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri de Organismul Intermediar Elvetian
» Consiliul Europei cere fortelor politice din Romania sa asigure functionarea institutiilor si respectarea normelor democratice
» Burse pentru viitori antreprenori
» Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere – Masura 123
» 100.000 de euro in programul de granturi Raiffeisen Comunitati 2012
» Se prelungeste sesiunea de depunere a proiectelor pentru Masura 141 Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta
» POSDRU: Instructiunea nr. 61 privind verificarea cererilor de rambursare din cadrul proiectelor finantate
» Finantare de peste 65 000 lei pentru solutii moderne de invatare in scolile si liceele clujene.
» Norvegia va oferi fonduri nerambursabile de 300 mil. euro pentru promovarea tehnologiilor nepoluante
» Mai bine de 5.000.000 CHF, bani in cadrul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman pentru dezvoltarea societatii romanesti!
» FDSC lanseaza a doua runda de finantare in cadrul Fondului de Actiune Rapida
» Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va incuraja crearea centrelor de afaceri si parcuri industriale
» Fundatia ERSTE ofera burse pentru cercetari sociologice: “ERSTE Foundation Fellowship for Social Research”, sesiunea 2012-2013
» Apel pentru transmiterea de proiecte, editia 2012 „Sustinerea proiectelor inovatoare din partea ONG-urilor din Romania in domeniul coeziunii sociale”
» Lansarea Schemei de grant pentru ONG-uri, runda intai
» Apeluri de proiecte ce se lanseaza in luna Mai
» IKEA va acorda 30.000 euro pentru cel mai potrivit partener pentru dezvoltarea de programe și proiecte care au ca scop bunăstarea copiilor!
» Romanian American Foundation si Fundatia pentru Parteneriat acorda peste 1 milion de lei pentru infiintarea a sapte intreprinderi sociale "verzi"
» Echipa Youth Bank Mures a selectat 10 proiecte scrise de liceenii mureseni in vederea finantarii
» Sprijinul pentru tinerii fermieri creste la 40.000 de euro
» 10 aprilie, este ultima zi pentru depunerea Scrisorilor de intentie la Fondul pentru Inovare Civica!
» Doua milioane lei pentru dezvoltarea resurselor umane din mediul rural
» Antreprenoriatul la feminin
» Fondul pentru Inovare Civica, o noua linie de finantare pentru organizatiile neguvernamentale
» Apel pentru propuneri de finantare: Making the Most of EU Funds for Roma
» Masuri referitoare la Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane
» Intreruperea termenului de plata pentru cererile in curs pe POSDRU
» MMFPS selecteaza asociatii si fundatii care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala in vederea acordarii de subventii de la bugetul de stat
» CEE Trust anunta prioritatile sale pentru activitatea de finantare din 2012 in Romania
» YouthActionNet - burse pentru tinerii antreprenori din domeniul social
» Fonduri europene pentru educatia antreprenoriala
» 17 ghiduri gratuite de strangere de fonduri si obtinere de finantari
» Seminar de informare URBACT II
» Peste 6 milioane de Euro în 2012 bugetul programului Tineret în Acţiune. Bani pentru proiecte
» Program cu finantare europeana pentru somerii tineri si somerii de lunga durata, tineri si adulti
» Program de finantare pentru cresterea nivelului educational al elevilor din clasele primare
» Implementarea Regio - Programul Operational Regional in Regiunea Vest la sfarsitul anului 2011
» Oferta de 10.000 de euro in servicii de marketing online pentru sustinerea unei cauze din sectorul non-profit
» PROGRESS - finantari europene pentru imbunatatirea politicilor sociale
» NESsT lanseaza Competitia intreprinderilor sociale 2011-2012
» Ecouri ale actiunilor de protest: de la Iasi la Bucuresti si ...UE!
» Benenfiiarii POS DRU ies in strada
» Eugen LUCAN semnaleaza ca s-a lansat premiului CESE pentru societatea civilă 2011 care are o valoare de 30.000 Euro
» Catalogul Atelierelor Grundtvig aprobate pentru derulare in 2011-2012.
» Traian Basescu despre un minister pentru administrarea fondurilor UE: Trebuie sa fie un om credibil la Bruxelles. Stiu cine va fi, e convenit cu premierul
» Granturi de la Raiffeisen Comunitati pentru ONG-uri, spitale, scoli si bloggeri
» CONCURS: Nagy-Imecs Peter a castigat excursia la Bruxelles oferita in cadrul concursului Propune solutii pentru absorbtia fondurilor europene
» Concursul de finantare pentru proiecte culturale
» Proiectul CRED a fost selectat pentru evaluarea finala facuta de Fundatia ERSTE
» Lansarea competiţiei „Beneficii economice din investiţii sociale"
» Bani pentru antreprenoriatul social! O schimbare pozitiva in comunitatea clujeana!
» ONG-urile acuza functionarea defectuoasa a sistemului electronic unde se depun contra cronometru proiecte pentru finantare UE. Miza: 130 milioane euro
» Sistemul informatic de la 'Dezvoltarea Resurselor Umane' - nefunctional in ziua depunerii proiectelor pentru finantare
» S-a deschis linia de finantare aferenta DMI 6.1. - Probleme semnalate la incarcarea aplicatiilor online
» Raspuns la scrisoare deschisa lansata de CE-RE privind Ghidul solicitantului elaborat de AM POS DRU pentru DMI 6.1
» "Economie sociala si solidaritate"