Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Romanian American Foundation si Fundatia pentru Parteneriat acorda peste 1 milion de lei pentru infiintarea a sapte intreprinderi sociale "verzi"

Data: 19.04.2012

Programul Green Entrepreneurship, initiativa comuna a Romanian-American Foundation si a Fundatiei pentru Parteneriat, propune un model de dezvoltare durabila a unor zone cu mostenire naturala si culturala semnificativa, care, exploatata responsabil si durabil, poate aduce beneficii importante pe termen lung organizatiilor implementatoare si comunitatilor locale.

Modelul se bazeaza pe infiintarea de catre ONG-uri active in domenii precum protectia mediului si dezvoltarea comunitara a unor intreprinderi sociale care sa foloseasca profitul in beneficiul comunitatii locale, conservarii patrimoniului natural si cultural, dezvoltarii economice, precum si pentru imbunatatirea sustenabilitatii financiare a organizatiilor participante in program.

Programul a demarat in 2011, cu o etapa in care reprezentantii organizatiilor implicate au primit sprijin pentru intocmirea planurilor de afaceri. Pe baza evaluarii planurilor de afaceri, sapte organizatii au obtinut fiecare finantare in valoare de 150.000 RON. Planurile de afaceri au fost evaluate atât de catre un comitet de evaluare al programului cât si de un grup de voluntari format din oameni de afaceri si persoane cu expertiza financiara.

Pe lânga suportul financiar, programul a oferit training si asistenta in faza de dezvoltare a planului de afaceri si ofera know how si consultanta pe toata perioada implementarii acestora prin intermediul celui de al treilea partener in cadrul programului, Centrul pentru Educatie Economica si Dezvoltare.

Ideile de afaceri si organizatiile care au obtinut finantare in cadrul programului sunt:

  • Pestera Meziad, o pestera  pentru natura si oameni (Remetea, jud. Bihor)

Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila Bihor va amenaja pestera Meziad si va organiza tururi ghidate pe traseul amenajat cu o lungime de 1.010 metri. Incepând cu al doilea an de activitate se preconizeaza si oferirea de servicii de petrecere activa a timpului liber, in cadrul unui parc de aventura.

  • Centrul de Ecoturism Romania (Crisan, jud. Tulcea)

Intreprinderea sociala este dezvoltata prin intermediul unui parteneriat dintre Asociatia de Ecoturism din România si Asociatia Ivan Patzaichin - Mila 23, si va oferi programe de ecoturism in Delta Dunarii, va infiinta trasee tematice si va dezvolta o retea de centre de inchiriere de barci.  Localitatea Crisan va fi punctul de pornire unde se va deschide primul centru de ecoturism si inchiriere de canotci.

  • Manufactura de procesare  a fructelor de padure si a ciupercilor (Zetea, jud. Harghita)

Asociatia Székelygyümölcs - Asociatia Pomicultorilor si prelucratorilor de fructe din Odorhei va initia o intreprindere sociala in domeniul procesarii si comercializarii  fructelor de padure si a ciupercilor. Afacerea va urmari pe langa scopul comercial, si dezvoltarea si implementarea unui sistem inovativ de exploatare a padurilor precum si un obiectiv social si anume  cresterea veniturilor pentru comunitatile de romi din zona.

  • Antreprenoriat social pe Drumul Verde al  Mostenirii Maramuresene (Baia Mare, Maramures)

Asociatia Ecologic urmareste dinamizarea ofertei turistice a regiunii Maramures prin completarea serviciilor existente cu activitati specifice de ecoturism cum ar fi vizite ghidate pentru observarea naturii, vizite de o zi la mesteri si producatori locali precum si pachete turistice interactive cu o durata de mai multe zile.

  • Propark in sprijinul patrimoniului natural si cultural al Rowmaniei. (Brasov)

Fundatia Propark  va dezvolta o intreprindere sociala ce va oferi patru tipuri de servicii (cursuri, consultanta, tabere educative si oportunitati de voluntariat corporatist), toate  in beneficiul ariilor protejate din Romania.

  • Wild Time Green Tour

Asociatia Agent Green isi propune sa dezvolte o intreprindere sociala care sa promoveze turismul ecologic, responsabil si durabil in zona Parcului National Retezat si in imprejurimile acestuia pe baza unui management corespunzator in vederea protejarii ecosistemelor si comunitatiilor locale.  

  • Investitie in tehnologii noi pentru pastrarea traditiilor (sat Hilita, comuna Costuleni, jud. Iasi)

Asociatia Pomiviticola Hilita isi propune procesarea si  valorificarea productiei locale de fructe precum si promovarea produselor traditionale (gemuri, compoturi, dulceturi) care nu contin conservanti sau substante nesanatoase.

Se preconizeaza  ca cele sapte  mici afaceri initiate  sa genereze 25-30 de locuri de munca noi, plus alte cateva zeci de locuri de munca temporare, si in acelasi timp sa contribuie la imbunatatirea performantelor economice ale altor 60-100 de producatori  si prestatori de servicii locali.

Sursa: StiriONG.ro

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:Comentarii:
1. ion la 03.11.2012 16:21:03
La 55 de ani abia dacă se mai poate misca/ Citeste povestea cutremuratoare a unui roman care se zbate intre viata si moarte!

La numai 55 de ani, un român se zbate la limita dintre viaţă şi moarte. El şi-a pierdut total capacitatea de muncă din cauza numeroaselor afecţiuni grave de care suferă. Drept urmare, banii pentru tratamente sunt din ce în ce mai puţini, iar omul este condamnat la moarte. Citeşte în continuare povestea cutremurătoare a lui Mihai Feraru, aşa cum ne-a relatat-o chiar el într-un mail trimis pe adresa redacţiei. „Ma numesc Mihai Feraru de 55 ani, sunt foarte bolnav din 1994, primul infarct l-am suferit in 1994 eram la serviciu, al doilea infarct l-am suferit in1998, dupa primul infarct am suferit primul accident vascular din trunchiul cerebral, dupa care am ramas cu o paralizie pe partea dreapta asta s-a intamplat in 1995, al doilea accident vascular cerebral l-am suferit in anul 2000, in 2004 am fost diagnosticat cu DIABET ZAHARAT, De atunci si in prezent fac injectii cu insulina de patru ori pe zi, acuma de 2 ani am fost descoperit cu POLIARTRITA REUMATOIDA, am ajuns sa pot merge cam 30-40 m dupa care trebue sa fac o pauza, eu nu pot efectua nici un fel de activitate, capacitatea de munca este pierduta in totalitate, numai bunul Dumnezeu stie ce fel de viata chinuita duc eu zi de zi, mai ales ca duc lipsa de mancare si medicamente, de aceea fac apel pe aceasta cale catre toti oamenii credinciosi care-l iubeste pe Dumnezeu, sa ma ajute si pe mine din putinul lor, iar Dumnezeu si Maica domnului sa le rasplateasca darul inzecit, si cu multa sanatate. Pentru asta eu am un cont deschis la banca; RAIFFAISEN BANK IN ROMANIA ARE NR RO93RZBR0000060001059026 IN LEI .si-n euro nr RO72rzbr0000060004438690.pe nume mihai feraru cod zwift: RZBRROBU”.. eu am ca martor pe DUMNEZEU, ptr ca numai el stie si vede totul, si tot Dumnezeu ne va judeca pe fiecare ptr faptele noastre, Iertati-ma. Adresa mea postala este: Mihai Feraru oficiul postal nr 1 vaslui, casuta postala 95, localitatea vaslui jud vaslui Romania, tel 0040761887298. Doamne ajuta,,, A-R
Tags:

accident vascular
apel umanitar
bolnav
capaciatte de munca
diabet
sanatate


Articole din Finantari & Fonduri:

» Formularul 230: Surprize ascunse pentru ONG-uri în Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 147/2020
» ASHOKA ȘI NESTLE lanseaza „CREATING SHARED VALUE PRIZE” in valoare de 500,000 franci elvetieni
» CESE ofera premii de 50.000 Euro pentru promovarea locurilor de muncă de calitate și a spiritului antreprenorial pentru viitorul ocupării forţei de muncă
» AFIR: nu mai sunt bani
» AM POCU anunta rezultatul procesului de solutionare a contestatiilor
» Finanțare pentru tineri sportivi și artiști
» FONDURI EUROPENE de până la 15.000 de euro! Ghidul Solicitantului Masura 6.3 / 2017
» Lista intermediară a cererilor de finanțare aprobate în cadrul apelurilor POCU/18/4/4.1 și POCU/20/4/4.2
» Facilitare comunitara: Ai depus cererea la APIA? Iată ce drept ai după expirarea termenului-limită de 15 mai!
» 177 mil. euro: credite cu susținere europeană pentru întreprinderile mici și mijlocii din România
» Nouă ne pasă - de mediul rural, de educație, de abandonul școlar. Finanțare
» Granturi in valoare de 200.000 euro in Competitia „Idei din Tara lui Andrei”
» Ordonanță de Urgență adoptată în ședința de astăzi: Mecanismului financiar Spaţiul Economic European 2014 - 2021 şi Mecanismul financiar norvegian 2014 – 2021
» Top 30 idei de afaceri neagricole pe care le poți porni la țară cu fonduri europene
» Intreprinderile sociale vor putea obtine, pana la sfarsitul acestui an, atestatul care le va oferi posibilitatea de a accesa fonduri europene,
» Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se apropie de nivelul maxim alocat
»