Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Educatia pe tot parcursul vietii - o prioritate a sistemelor de invatamant globale

Data: 02.12.2012

Cerintele noului secol au ridicat peste tot in lume intrebari precum: 'pana cand' si 'prin ce metode' invatam? De la angajatori, autoritati si pana la fiecare individ in parte, raspunsul pare sa fie unanim: invatarea permanenta nu mai e un lux, ci o conditie necesara pentru adaptarea la cerintele profesionale, sociale, economice si informationale mereu in schimbare.

In ultimii ani, educatia pe tot parcursul vietii (life long learning) a devenit o prioritate a sistemelor de invatamant la nivel global. Chiar daca rolul educatiei de baza, formale, ramane esential, invatarea permanenta, impreuna cu educatia nonformala, vin sa personalizeze si sa dezvolte aptitudini cat mai aproape de cerintele pietei si societatii, pe de o parte, si priceperea si sufletul celui care invata, pe de alta parte.

Programele europene de invatare pe tot parcursul vietii

Comisia Europeana a reunit initiativele sale privind educatia si formarea sub o singura umbrela - Programul de invatare pe tot parcursul vietii. Acesta are patru subprograme - Comenius (pentru invatamantul preuniversitar), Erasmus (pentru invatamantul superior), Leonardo da Vinci (pentru educatie si formare profesionala) si Grundtvig (pentru educatia adultilor) - si ofera persoanelor de orice varsta oportunitati de a studia oriunde in Europa.

Incepand cu perioada de finantare 2007-2013, un program transversal completeaza aceste patru subprograme, printre activitatile cheie ale acestuia numarandu-se: cooperarea in domeniul politicii, limbile straine, tehnologiile informationale si de comunicare, diseminarea si exploatarea eficienta a rezultatelor proiectelor. Detalii - aici

Jean Monnet este un alt program prin care executivul european incurajeaza predarea, reflectia si dezbaterile pe tema procesului de integrare europeana in cadrul institutiilor de invatamant superior din lume, tot pentru perioada 2007-2013. Detalii - aici

Prioritatea centrala a Programului de Invatare pe tot Parcursul Vietii este sa intareasca contributia adusa de educatie si formarea profesionala in atingerea obiectivului Lisabona de transformare a Uniunii Europene "in cea mai competitiva economie bazata pe cunoastere din lume, capabila de o crestere economica durabila insotita de o crestere cantitativa si calitativa a numarului locurilor de munca si de o mai mare coeziune sociala", potrivit unui document al Comisiei Europene.

Scurt istoric:
1995
- Cooperarea privind politicile europene in domeniul educatiei si formarii profesionale a inceput odata cu adoptarea Cartii Albe privind educatia si formarea profesionala “A preda si a invata – spre societatea cunoasterii”, prin care Uniunea Europeana se autodefineste ca indreptandu-se spre o societate care invata, bazata pe dobandirea de noi cunostinte si pe invatarea pe tot parcursul vietii. Documentul a fost publicat chiar inainte de lansarea in 1996, a Anului European al Invatarii pe tot parcursul vietii.
1997 - apare o comunicare a Comisiei - Pentru o Europa a cunoasterii – care leaga obiectivul invatarii pe tot parcursul vietii cu propunerile de programe privind educatia si formarea in perioada 2000 – 2006.
Ianuarie 2000 - Programul Socrates II a demarat subprogramul Grundtvig care vizeaza educatia adultilor.
Noiembrie 2006 - Apare 'Programul de invatare pe tot parcursul vietii 2007-2013'. Noul program reuneste fostele programe Socrates si Leonardo da Vinci.

Comenius

Comenius este prima componenta a Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii. Se adreseaza institutiilor de invatamant preuniversitar de stat si private (de la gradinite la scoli postliceale) si tuturor celor care isi desfasoara activitatea in acest sector: elevilor, tuturor categoriilor de personal didactic, precum si autoritatilor locale, asociatiilor de parinti sau ONG-urilor care activeaza in domeniul educational.

Comenius sprijina financiar realizarea de parteneriate scolare, proiecte de formare a personalului didactic, retele de parteneriat scolar, precum si participarea la stagii de formare initiala si continua pentru cresterea calitatii si consolidarii dimensiunii europene in educatie. Detalii - aici

Erasmus

Programul Erasmus este destinat invatamantului superior si are printre obiectivele cheie cresterea calitatii si volumului mobilitatilor studentilor si a cadrelor didactice in Europa, cooperarea multilaterala intre institutiile de invatamant superior din Europa,  precum si marirea gradului de transparenta si compatibilitate intre invatamantul superior si calificarile profesionale obtinute in Europa. Detalii - aici

Leonardo da Vinci

Programul Leonardo da Vinci vizeaza cooperarea transnationala in domeniul formarii profesionale a fortei de munca. Scopul sau este acela de a creste calitatea sistemelor si practicilor de formare profesionala, de a asigura instrumente moderne si noi abordari in formarea profesionala pe parcursul vietii. Detalii - aici

Grundtvig

Programul Grundtvig isi propune sa ofere alternative educationale si sa imbunatateasca accesul celor care, indiferent de varsta, doresc sa dobandeasca noi competente prin forme de educatia adultilor. Grundtvig vine in intampinarea nevoilor de predare/invatare ale adultilor si se adreseaza institutiilor sau organizatiilor care asigura sau faciliteaza educatia acestora.

Orice organizatie din domeniul educatiei adultilor, din sistemul formal, nonformal sau informal poate sa participe la programul Grundtvig.

Adultul, in sensul programului Grundtvig, este o persoana de peste 25 de ani, sau un tanar sub aceasta varsta, care nu mai este cuprins in sistemul formal de educatie. Detalii - aici

Programele europene de educatie, formare profesionala si tineret sunt gestionate in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP) din subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii.

Invatarea pe tot parcursul vietii ia diverse forme, ea desfasurandu-se atat in, cat si in afara sistemelor traditionale de educatie si formare. Punctul forte al programelor de invatare permanenta este faptul ca plaseaza responsabilitatea individului in centrul procesului de invatare. Lucru valabil si pentru educatia nonformala, care se regaseste ca metoda de formare in cadrul unor activitati ale programelor europene de invatare pe tot parcursul vietii.

De altfel, cele trei concepte formal, informal si nonformal se completeaza reciproc in cadrul programelor de invatare continua. Pe scurt, daca educatia formala, oficiala, are loc intr-o institutie de invatamant - scoala, facultate, etc, iar educatia informala reprezinta influentele spontane sau neorganizate din mediu, familie, grup de prieteni, mass media etc. asupra individului, educatia nonformala vine sa personalizeze si sa dezvolte, acasa, la locul de munca, in comunitate, si, uneori, chiar la scoala, in afara curriculei oficiale, acele competente, aptitudini, cunostinte pe care fiecare le simte mai aproape de suflet .

Altfel spus, educatia formala creeaza baza, dupa care aceasta poate fi personalizata prin educatia non-formala, in timp ce educatia informala este mult mai prezenta decat ambele.

Educatia nonformala

Desi se regasesc ca metoda de formare si in programele mentionate mai sus, in special in cadrul programului Comenius, care este destinat invatamantului preuniversitar, activitatile de invatare nonformala sunt la ele acasa in cadrul programului european Tineret in Actiune, si el aflat sub umbrela ANPCDEFP. Detalii - aici

Educatia nonformala are loc, asa cum spune si denumirea, in afara mediului formal, in afara a ceea ce se intampla la scoala, la universitate sau alte programe acreditate de formare. Este flexibila, dar urmareste o serie de obiective de invatare, fapt ce il motiveaza si il responsabilizeaza pe cel care invata. De altfel, acesta este implicat in mod direct si activ in procesul de educatie nonformala. 

"Ea este o forma de educatie care are obiective de invatare explicite. Pentru ca am vazut ca exista abordari, inclusiv intr-una dintre propunerile de lege din codul educational, unde era definita ca neavand obiective de invatare, ceea ce contravine cumva tuturor definitilor educatiei nonformale care sunt date in alte tari", spune Andrei Popescu, directorul programului european Tineret in Actiune din cadrul ANPCDEFP.

"Uneori mi se pare un pic fortata aceasta demarcare. Asta este educatie formala, asta non-formala si asta informala. Important este la final sa vedem care este metoda cea mai potrivita pentru fiecare, pentru ca sunt oameni care invata foarte bine daca au un program standardizat, daca exista o abordare academica, ca sa spun asa, altii care invata mai bine daca au posibilitatea sa se exprime, sa fie ceva mai creativi. Nu cred ca exista o teorie general valabila care sa spuna: asta-i mai buna, asta-i mai proasta", a adaugat el.

In functie de specificul fiecarei tari, ea poate acoperi programe educationale care sa contribuie la alfabetizarea adultilor, la educatia de baza pentru cei care au parasit sistemul formal de educatie, la imbunatatirea abilitatilor de viata si la locul de munca, precum si la cultura generala.

Conform Standardului International de Clasificare in Educatie (ISCED 1997), aprobat de UNESCO, programele de educatie nonformala nu sunt obligate sa urmeze un sistem gen "scara in trepte" si pot avea durate variate. 

Daca pentru unele tari europene educatia nonformala este o componenta a politicilor educationale, exista si state unde initiativele pe aceasta tema vin cu precadere din mediul privat sau ONG si unde abia incep sa prinda contur strategii privind relatia formal-nonformal-informal.

La nivel european au existat mai multe initiative, incepand cu Strategia de la Lisabona, prin care s-au punctat cateva prevederi generale privind depasirea barierelor dintre educatia formala si nonformala, recunoasterea formelor de educatie nonformala si recunoasterea faptului ca aceasta creste sansele tinerilor de a-si dezvolta noi competente si gasi un loc de munca. Insa, mai sunt pasi de facut pentru a fi unitar definita la nivelul statelor membre.

In Franta, spre exemplu, activitatile extracurriculare sunt extrem de bine dezvoltate chiar de catre stat.

In Lituania, educatia nonformala este vazuta de catre autoritati drept componenta prin care se formeaza persoane inteligente, creative si capabile de a veni cu solutii fezabile si de a se implica in viata publica.

Olanda are si ea o traditie indelungata in acest domeniu. Multe dintre activitatile tinerilor din timpul liber se desfasoara in parteneriat cu scoala.

Polonia are o strategie natioanala pentru tineret, pentru perioada 2003-2012, educatia nonformala fiind o componenta importanta a acesteia.

In Romania, conceptul de educatie nonformala nu a fost inca definit intr-o formula care sa fie universal acceptata si recunoscuta. Cu toate acestea, activitatile care pun accent pe dezvoltarea unor abilitati personale si profesionale in afara cadrului oficial incep sa capete amploare, in special in randul tinerilor, fiind o chestiune relativ noua. In alte tari se adreseaza tuturor categoriilor de varsta.

"Sunt multe tari care au destul de bine dezvoltate programe de educatie non-formala adresate in special celor care au iesit din campul muncii, pensionarilor, pentru ca este o forma prin care oamenii pot sa-si puna in comun niste experiente. E o forma prin care se simt utili societatii. Partea asta merge mana in mana si cu partea de voluntariat", explica directorul TiA.

La nivel comunitar educatia nonformala este realizata de catre formatori, facilitatori, voluntari care au obtinut competente, abilitati si certificate pentru domenii diverse in care s-au instruit.

In prezent, principalii furnizori de educatie nonformala si pe tot parcursul vietii in Romania sunt: programele europene specializate, ONG-urile si unele companii prin programele lor de CSR.  Aici pot fi mentionate companii precum SIVECO Romania, Microsoft Romania sau Oracle Romania.

Link-uri utile:

Comisia Europeana - Educatie & Training
Ministerul Educatiei - Educatie continua si strategii pentru dezvoltare in cariera didactica
Ministerul Educatiei - Strategii pentru invatare pe tot parcursul vietii
Fonduri europene - POS DRU 

UNESCO: Non-formal education
European Association for Leisure Time Institutions of Children and Youth
UK Youth - Nonformality
Open Education Centre Foundation  - Training educators for non-formal education
Youth Partnership - Coyote (Publicatie sustinuta de Comisia Europeana si Consiliul Europei)

SURSA: C.M
EURACTIV.ro

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:



Articole din Finantari & Fonduri:

» Formularul 230: Surprize ascunse pentru ONG-uri în Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 147/2020
» ASHOKA ȘI NESTLE lanseaza „CREATING SHARED VALUE PRIZE” in valoare de 500,000 franci elvetieni
» CESE ofera premii de 50.000 Euro pentru promovarea locurilor de muncă de calitate și a spiritului antreprenorial pentru viitorul ocupării forţei de muncă
» AFIR: nu mai sunt bani
» AM POCU anunta rezultatul procesului de solutionare a contestatiilor
» Finanțare pentru tineri sportivi și artiști
» FONDURI EUROPENE de până la 15.000 de euro! Ghidul Solicitantului Masura 6.3 / 2017
» Lista intermediară a cererilor de finanțare aprobate în cadrul apelurilor POCU/18/4/4.1 și POCU/20/4/4.2
» Facilitare comunitara: Ai depus cererea la APIA? Iată ce drept ai după expirarea termenului-limită de 15 mai!
» 177 mil. euro: credite cu susținere europeană pentru întreprinderile mici și mijlocii din România
» Nouă ne pasă - de mediul rural, de educație, de abandonul școlar. Finanțare
» Granturi in valoare de 200.000 euro in Competitia „Idei din Tara lui Andrei”
» Ordonanță de Urgență adoptată în ședința de astăzi: Mecanismului financiar Spaţiul Economic European 2014 - 2021 şi Mecanismul financiar norvegian 2014 – 2021
» Top 30 idei de afaceri neagricole pe care le poți porni la țară cu fonduri europene
» Intreprinderile sociale vor putea obtine, pana la sfarsitul acestui an, atestatul care le va oferi posibilitatea de a accesa fonduri europene,
» Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se apropie de nivelul maxim alocat
» Eugen LUCAN, reprezentantul Romaniei in CESE va sustine nominalizarile romanesiti pentru acordarea PREMIULUI CESE PENTRU SOCIETATEA CIVILA 2014-"Rasplatirea excelentei in initiative ale societatii civile". Valoarea premiilor este de 30.000 Euro!
» Studiu european: comisionul ilicit in materie de fraudare a achizitiilor publice
» Ministerul Fondurilor Europene a lansat oficial in dezbatere publica, marti seara, noul proiect de acord de parteneriat
» Prima runda pilot a Fondului de Mobilitate pentru Experti din Romania si Republica Moldova a fost prelungita pana in decembrie 2013
» Fondurile europene si economia sociala, cum a fost pana in 2013, ce va urma
» Astăzi se lansează Competiția NESsT pentru Întreprinderi Sociale 2013!
» Premiu de artă pentru Europa Centrală și de Est în valoare de 35.000 euro. START LA ÎNSCRIERI!
» Fabricat in Tara lui Andrei – cea mai mare competitie de afaceri sociale cu finantari in valoare totala de pana la 350.000 euro - isi anunta finalistii
» Fonduri UE 2014-2020. Calendarul cu termene limita, publicat de Minister.
» YouthBank Bucuresti anunta un fond de 30.000 lei pentru proiectele liceenilor
» World Vision România oferă finanţare pentru 30 de ateliere de meşteşuguri
» Antreprenorii din Romania pot primi 30.000 de euro finantare pentru proiectele lor digitale
» Primul Ministru declara: Am primit instiintarea oficiala privind deblocarea POSDRU
» In ultimii 5 ani, Innovation Norway a administrat in Romania proiecte de peste 45 de milioane de euro in domeniul protectiei mediului, al productiei sustenabile, al inovatiei
» Educatia pe tot parcursul vietii - o prioritate a sistemelor de invatamant globale
» Corectii financiare de 198 milioane de euro pe POS DRU si de 10 milioane euro pe POS Mediu
» Beneficiarii de fonduri UE care asteapta platile se plang de conturi blocate si de restante de milioane de euro
» Peste o suta de proiecte pentru finantare UE, in evaluare timp de un an si jumatate la MAI. Cine sunt evaluatorii si cat incaseaza din bani publici
» Se reiau platile AMPOSDRU catre beneficiari
» Leonard Orban: Corectia de 25% pe POSDRU nu va afecta toti beneficiarii
» AM POSDRU vrea sa ajute beneficiarii afectati de intarzierile in rambursarea banilor din FSE
» AM POSDRU anunta prelungirea termenului de plata pentru cererile aprobate
» Agricultura din Romania dupa 5 ani de fonduri europene
» TVA va fi eligibila pentru proiectele POSDRU depuse inainte de 2012 si aflate in implementare
» Credite cu dobandă subventionata pentru accesarea fondurilor europene destinate agricultorilor
» 40.000 USD in programul de finantare PACT pentru COMUNITATE. AFLA DETALII SI APLICA PANA IN 5 SEPTEMBRIE 2012!
» 805 cereri de finantare primite in cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri de Organismul Intermediar Elvetian
» Consiliul Europei cere fortelor politice din Romania sa asigure functionarea institutiilor si respectarea normelor democratice
» Burse pentru viitori antreprenori
» Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere – Masura 123
» 100.000 de euro in programul de granturi Raiffeisen Comunitati 2012
» Se prelungeste sesiunea de depunere a proiectelor pentru Masura 141 Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta
» POSDRU: Instructiunea nr. 61 privind verificarea cererilor de rambursare din cadrul proiectelor finantate
» Finantare de peste 65 000 lei pentru solutii moderne de invatare in scolile si liceele clujene.
» Norvegia va oferi fonduri nerambursabile de 300 mil. euro pentru promovarea tehnologiilor nepoluante
» Mai bine de 5.000.000 CHF, bani in cadrul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman pentru dezvoltarea societatii romanesti!
» FDSC lanseaza a doua runda de finantare in cadrul Fondului de Actiune Rapida
» Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va incuraja crearea centrelor de afaceri si parcuri industriale
» Fundatia ERSTE ofera burse pentru cercetari sociologice: “ERSTE Foundation Fellowship for Social Research”, sesiunea 2012-2013
» Apel pentru transmiterea de proiecte, editia 2012 „Sustinerea proiectelor inovatoare din partea ONG-urilor din Romania in domeniul coeziunii sociale”
» Lansarea Schemei de grant pentru ONG-uri, runda intai
» Apeluri de proiecte ce se lanseaza in luna Mai
» IKEA va acorda 30.000 euro pentru cel mai potrivit partener pentru dezvoltarea de programe și proiecte care au ca scop bunăstarea copiilor!
» Romanian American Foundation si Fundatia pentru Parteneriat acorda peste 1 milion de lei pentru infiintarea a sapte intreprinderi sociale "verzi"
» Echipa Youth Bank Mures a selectat 10 proiecte scrise de liceenii mureseni in vederea finantarii
» Sprijinul pentru tinerii fermieri creste la 40.000 de euro
» 10 aprilie, este ultima zi pentru depunerea Scrisorilor de intentie la Fondul pentru Inovare Civica!
» Doua milioane lei pentru dezvoltarea resurselor umane din mediul rural
» Antreprenoriatul la feminin
» Fondul pentru Inovare Civica, o noua linie de finantare pentru organizatiile neguvernamentale
» Apel pentru propuneri de finantare: Making the Most of EU Funds for Roma
» Masuri referitoare la Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane
» Intreruperea termenului de plata pentru cererile in curs pe POSDRU
» MMFPS selecteaza asociatii si fundatii care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala in vederea acordarii de subventii de la bugetul de stat
» CEE Trust anunta prioritatile sale pentru activitatea de finantare din 2012 in Romania
» YouthActionNet - burse pentru tinerii antreprenori din domeniul social
» Fonduri europene pentru educatia antreprenoriala
» 17 ghiduri gratuite de strangere de fonduri si obtinere de finantari
» Seminar de informare URBACT II
» Peste 6 milioane de Euro în 2012 bugetul programului Tineret în Acţiune. Bani pentru proiecte
» Program cu finantare europeana pentru somerii tineri si somerii de lunga durata, tineri si adulti
» Program de finantare pentru cresterea nivelului educational al elevilor din clasele primare
» Implementarea Regio - Programul Operational Regional in Regiunea Vest la sfarsitul anului 2011
» Oferta de 10.000 de euro in servicii de marketing online pentru sustinerea unei cauze din sectorul non-profit
» PROGRESS - finantari europene pentru imbunatatirea politicilor sociale
» NESsT lanseaza Competitia intreprinderilor sociale 2011-2012
» Ecouri ale actiunilor de protest: de la Iasi la Bucuresti si ...UE!
» Benenfiiarii POS DRU ies in strada
» Eugen LUCAN semnaleaza ca s-a lansat premiului CESE pentru societatea civilă 2011 care are o valoare de 30.000 Euro
» Catalogul Atelierelor Grundtvig aprobate pentru derulare in 2011-2012.
» Traian Basescu despre un minister pentru administrarea fondurilor UE: Trebuie sa fie un om credibil la Bruxelles. Stiu cine va fi, e convenit cu premierul
» Granturi de la Raiffeisen Comunitati pentru ONG-uri, spitale, scoli si bloggeri
» CONCURS: Nagy-Imecs Peter a castigat excursia la Bruxelles oferita in cadrul concursului Propune solutii pentru absorbtia fondurilor europene
» Concursul de finantare pentru proiecte culturale
» Proiectul CRED a fost selectat pentru evaluarea finala facuta de Fundatia ERSTE
» Lansarea competiţiei „Beneficii economice din investiţii sociale"
» Bani pentru antreprenoriatul social! O schimbare pozitiva in comunitatea clujeana!
» ONG-urile acuza functionarea defectuoasa a sistemului electronic unde se depun contra cronometru proiecte pentru finantare UE. Miza: 130 milioane euro
» Sistemul informatic de la 'Dezvoltarea Resurselor Umane' - nefunctional in ziua depunerii proiectelor pentru finantare
» S-a deschis linia de finantare aferenta DMI 6.1. - Probleme semnalate la incarcarea aplicatiilor online
» Raspuns la scrisoare deschisa lansata de CE-RE privind Ghidul solicitantului elaborat de AM POS DRU pentru DMI 6.1
» "Economie sociala si solidaritate"