Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

In ultimii 5 ani, Innovation Norway a administrat in Romania proiecte de peste 45 de milioane de euro in domeniul protectiei mediului, al productiei sustenabile, al inovatiei

Data: 02.12.2012

In ultimii 5 ani, Innovation Norway a administrat in Romania proiecte de peste 45 de milioane de euro in domeniul protectiei mediului, al productiei sustenabile, al inovatiei, dar nu numai. Pentru urmatorii ani, suma pe care autoritatile norvegiene se pregatesc sa o investeasca in proiecte pentru Romania este aproape la fel de mare. Am discutat la Oslo cu Tore Lasse By, coordonatorul Innovation Norway pentru Romania si Bulgaria, despre experienta de pana acum si despre pasii pe care trebuie sa-i faca autoritatile romane pentru a fi mai dinamice.

Context:
Granturile norvegiene si Granturile SEE (Norway si EEA Grants, in lb.

engleza) sunt o contributie din partea statelor din Spatiul Economic European (SEE) non-membre UE (Norvegia, Liechtenstein si Islanda) pentru tarile care au aderat in ultimul deceniu la Uniune, plus Grecia, Spania si Portugalia. Investitiile pentru dezvoltare implementate prin proiectele EEA Grants - Norway Grants acopera sectoare diverse de activitate, de la dialog social, la cercetare si inovatie. Din totalul fondurilor disponibile, 95% sunt oferite de Norvegia. Puteti citi mai multe despre Innovation Norway aici.

Reporter: Intr-o discutie generala despre granturile SEE (Spatiul Economic European, n.r) si Granturile norvegiene in Romania din ultimii ani, care a fost experienta Innovation Norway de pana acum si care sunt planurile dvs. pentru viitor?
Tore Lasse By: Innovation Norway a fost rugata in 2007 sa se ocupe de Programul Norvegian de Cooperare cu Romania, care a reprezentat 50% din   fondurile EEA si norvegiene - celalata jumatate a fost organizata si manageriata de Ministerul de Finante din Romania. Motivul pentru care am fost rugati sa ne ocupam de acest program a fost pentru a creste activitatea bilaterala. Toate proiectele din intervalul 2007-2011 au avut o componenta obligatorie de parteneriat cu un partener norvegian. Ideea a fost sa intarim legaturile bilaterale dintre Romania si Bulgaria, pe de o parte, si Norvegia, mai ales in sectorul privat.

Am dorit sa avem o dezvoltare cat mai puternica a afacerilor private in cadrul programului. Am dorit sa incurajam crearea de locuri de munca, investitiile din sectorul privat, sa incurajam companiile norvegiene sa investeasca in facilitati de productie in Romania si asa mai departe. Suntem foarte multumiti de ceea ce am realizat in sectorul maritim, unde am creat si un incubator de afaceri la Constanta, alaturi de Academia Navala si de Universitatea Maritima din Constanta. Tot la Constanta am deschis si o unitate de productie pentru echipament destinat sectorului maritim. Acestea sunt doar cateva exemple de proiecte pe care le-am derulat. In Bucuresti am sustinut deschiderea unui centru de productie pentru instalatii de incalzire industriale. Aveam mai multe proiecte in domeniul sanatatii si in domeniul ONG-urilor.

Publicul nostru tinta principal la Innovation Norway este format din comunitatea norvegiana de afaceri. Suntem aici pentru a sustine antreprenoriatul, dezvoltarea. In ultimii 4-5 ani am lucrat foarte indeaproape cu Ministerul de Finante roman, am sustinut in jur de 30 de proiecte, cu un portofoliu total de 48 de milioane de euro. Din moment ce am avut rezultate foarte bune, guvernul roman a fost de asemenea foarte multumit de performantele noastre si am fost rugati sa continuam colaborarea si pentru viitor. Vom opera doua programe - primul, Green Industry Innovation, va avea o valoare de 24 de milioane de euro, iar cel de-al doilea, in sectorul maritim, va avea o valoare de 15 milioane de euro. In total aproximativ 40 de milioane de euro.

Sunt programe foarte diferite, pentru ca multe alte proiecte sunt operate direct de autoritatile romane, dar acestea doua sunt operate de catre statele donatoare, in acest caz de Norvegia.

R: Care au fost cele mai mari dificultati pe care le-ati intampinat pana acum in cadrul proiectelor pe care le-ati implementat in Romania?
TLB: Nu am avut reprezentanti proprii inainte de 2007 in Romania, asa ca a fost necesar in primul rand sa deschidem un birou Innovaton Norway local. Biroul inca ramane activ, in cadrul Ambasadei Norvegiene de la Bucuresti. Acest pas a fost extrem de important, pentru ca bariera lingvistica a reprezentat o provocare, chiar daca majoritatea oamenilor de afaceri vorbesc engleza fluent. A fost necesar sa intelegem birocratia, sa intelegem regulile nescrise care guvereaza modul in care functioneaza sectorul public din Romania. Nu as putea spune ca am intampinat foarte multe provocari noi. In cadrul Innovation Norway, suntem obisnuiti cu postura de institutie care ofera granturi si imprumuturi, stim cum sa selectam cererile de finantare cele mai bune si stim sa oferim consultanta si sfaturi pentru aplicanti.

Suntem obisnuiti cu procedurile de semnare a contractelor, deci nu pot spune ca am intampinat multe probleme noi. Principala provocare a fost sa facem oamenii de afaceri romani sa lucreze cu oamenii de afaceri norvegieni implicati in proiecte, sa cream incredere intre cele doua parti. Dupa acesti primi 5 ani, nu am intalnit probleme legate de coruptie, deturnare de fonduri sau alte lucruri asemanatoare. In cadrul cooperararii noastre cu Romania, nu am avut de-a face cu provocari in aceasta privinta. Totul a decurs foarte bine. Este usor sa spunem ca nu am vazut foarte multe probleme, dar este adevarat. Totul a decurs foarte normal.

R: Ce sfaturi ati avea pentru guvernul roman, pentru o implementare mai buna a unei politici de inovare?
TLB: Una dintre observatiile noastre a fost ca inca exista foarte multa birocratie. Procesul de decizie este destul de anevoios, totul trebuie sa ajunga in sectiunile superioare de management si sa fie apoi autorizate catre treptele inferioare, mai ales in cadrul guvernului. Procesul de luare a deciziilor afecteaza negativ multe activitati, pentru ca dureaza foarte mult. In sectorul privat, antreprenorii, companiile inovatoare, au nevoie de viteza. Nu au timp pentru birocratie. Daca dureaza prea mult, chiar si in Norvegia se intampla acest lucru, daca Innovation Norway foloseste prea mult timp pentru a evalua un proiect, antreprenorii renunta, pentru ca nu au acest timp.

Lucrurile se misca foarte repede, mai ales daca lucrezi intr-un sector foarte dinamic, cum e IT-ul, de exemplu. Aceasta este o observatie, ai nevoie de un sistem de decizie rapid. In acelasi timp, trebuie pastrat suficient control. Parerea mea este ca in Romania, guvernul este foarte constient de probabilitateal ca fondurile sa fie utilizate necorespunzator sau deturnate, de coruptie. Ca atare, sunt implementate foarte multe sisteme de control, iar in final e posibil sa nici nu poti sa cheltui banii. In cazul fondurilor structurale UE, de exemplu, unele tari au o rata de absorbtie foarte mica, pentru ca exista o teama ca banii nu vor fi folositi corect, asa ca se ajunge sa nu fie folositi deloc.

Altfel, cred ca majoritatea proiectelor pe care le-am vazut au fost la un nivel foarte bun. Am avut ocazia in 2010 sa vizitez cateva institutii de sanatate din Cluj si Bucuresti. Am constatat un nivel inalt al standardelor, atat etice cat si tehnice. Cred ca Romania are tot ce e nevoie, nu vad un motiv pentru care nu ar avea succes.

Impresia noastra generala este una foarte pozitiva. Nu am avut nici un contact cu Romania inainte de colaborarea in cadrul Innovation Norway, dar am fost surprinsi intr-un mod foarte pozitiv dupa contactul cu tara. Stiu ca sunt diferente mari intre orase si sate, de exemplu, am fost in zone rurale, am vazut oameni saraci, stiu ca inca sunt probleme, chiar si in orase, dar cred ca Romania se misca foarte repede intr-o directie foarte buna. Aceasta este impresia noastra.

Acest articol a fost scris in urma unei vizite de documentare sustinute de Ambasada Norvegiei la Bucuresti.

sursa: hotnews.ro

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:Articole din Finantari & Fonduri:

» Formularul 230: Surprize ascunse pentru ONG-uri în Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 147/2020
» ASHOKA ȘI NESTLE lanseaza „CREATING SHARED VALUE PRIZE” in valoare de 500,000 franci elvetieni
» CESE ofera premii de 50.000 Euro pentru promovarea locurilor de muncă de calitate și a spiritului antreprenorial pentru viitorul ocupării forţei de muncă
» AFIR: nu mai sunt bani
» AM POCU anunta rezultatul procesului de solutionare a contestatiilor
» Finanțare pentru tineri sportivi și artiști
» FONDURI EUROPENE de până la 15.000 de euro! Ghidul Solicitantului Masura 6.3 / 2017
» Lista intermediară a cererilor de finanțare aprobate în cadrul apelurilor POCU/18/4/4.1 și POCU/20/4/4.2
» Facilitare comunitara: Ai depus cererea la APIA? Iată ce drept ai după expirarea termenului-limită de 15 mai!
» 177 mil. euro: credite cu susținere europeană pentru întreprinderile mici și mijlocii din România
» Nouă ne pasă - de mediul rural, de educație, de abandonul școlar. Finanțare
» Granturi in valoare de 200.000 euro in Competitia „Idei din Tara lui Andrei”
» Ordonanță de Urgență adoptată în ședința de astăzi: Mecanismului financiar Spaţiul Economic European 2014 - 2021 şi Mecanismul financiar norvegian 2014 – 2021
» Top 30 idei de afaceri neagricole pe care le poți porni la țară cu fonduri europene
» Intreprinderile sociale vor putea obtine, pana la sfarsitul acestui an, atestatul care le va oferi posibilitatea de a accesa fonduri europene,
» Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se apropie de nivelul maxim alocat
» Eugen LUCAN, reprezentantul Romaniei in CESE va sustine nominalizarile romanesiti pentru acordarea PREMIULUI CESE PENTRU SOCIETATEA CIVILA 2014-"Rasplatirea excelentei in initiative ale societatii civile". Valoarea premiilor este de 30.000 Euro!
» Studiu european: comisionul ilicit in materie de fraudare a achizitiilor publice
» Ministerul Fondurilor Europene a lansat oficial in dezbatere publica, marti seara, noul proiect de acord de parteneriat
» Prima runda pilot a Fondului de Mobilitate pentru Experti din Romania si Republica Moldova a fost prelungita pana in decembrie 2013
» Fondurile europene si economia sociala, cum a fost pana in 2013, ce va urma
» Astăzi se lansează Competiția NESsT pentru Întreprinderi Sociale 2013!
» Premiu de artă pentru Europa Centrală și de Est în valoare de 35.000 euro. START LA ÎNSCRIERI!
» Fabricat in Tara lui Andrei – cea mai mare competitie de afaceri sociale cu finantari in valoare totala de pana la 350.000 euro - isi anunta finalistii
» Fonduri UE 2014-2020. Calendarul cu termene limita, publicat de Minister.
» YouthBank Bucuresti anunta un fond de 30.000 lei pentru proiectele liceenilor
» World Vision România oferă finanţare pentru 30 de ateliere de meşteşuguri
» Antreprenorii din Romania pot primi 30.000 de euro finantare pentru proiectele lor digitale
» Primul Ministru declara: Am primit instiintarea oficiala privind deblocarea POSDRU
» In ultimii 5 ani, Innovation Norway a administrat in Romania proiecte de peste 45 de milioane de euro in domeniul protectiei mediului, al productiei sustenabile, al inovatiei
» Educatia pe tot parcursul vietii - o prioritate a sistemelor de invatamant globale
» Corectii financiare de 198 milioane de euro pe POS DRU si de 10 milioane euro pe POS Mediu
» Beneficiarii de fonduri UE care asteapta platile se plang de conturi blocate si de restante de milioane de euro
» Peste o suta de proiecte pentru finantare UE, in evaluare timp de un an si jumatate la MAI. Cine sunt evaluatorii si cat incaseaza din bani publici
» Se reiau platile AMPOSDRU catre beneficiari
» Leonard Orban: Corectia de 25% pe POSDRU nu va afecta toti beneficiarii
» AM POSDRU vrea sa ajute beneficiarii afectati de intarzierile in rambursarea banilor din FSE
» AM POSDRU anunta prelungirea termenului de plata pentru cererile aprobate
» Agricultura din Romania dupa 5 ani de fonduri europene
» TVA va fi eligibila pentru proiectele POSDRU depuse inainte de 2012 si aflate in implementare
» Credite cu dobandă subventionata pentru accesarea fondurilor europene destinate agricultorilor
» 40.000 USD in programul de finantare PACT pentru COMUNITATE. AFLA DETALII SI APLICA PANA IN 5 SEPTEMBRIE 2012!
» 805 cereri de finantare primite in cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri de Organismul Intermediar Elvetian
» Consiliul Europei cere fortelor politice din Romania sa asigure functionarea institutiilor si respectarea normelor democratice
» Burse pentru viitori antreprenori
» Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere – Masura 123
» 100.000 de euro in programul de granturi Raiffeisen Comunitati 2012
» Se prelungeste sesiunea de depunere a proiectelor pentru Masura 141 Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta
» POSDRU: Instructiunea nr. 61 privind verificarea cererilor de rambursare din cadrul proiectelor finantate
» Finantare de peste 65 000 lei pentru solutii moderne de invatare in scolile si liceele clujene.
» Norvegia va oferi fonduri nerambursabile de 300 mil. euro pentru promovarea tehnologiilor nepoluante
» Mai bine de 5.000.000 CHF, bani in cadrul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman pentru dezvoltarea societatii romanesti!
» FDSC lanseaza a doua runda de finantare in cadrul Fondului de Actiune Rapida
» Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va incuraja crearea centrelor de afaceri si parcuri industriale
» Fundatia ERSTE ofera burse pentru cercetari sociologice: “ERSTE Foundation Fellowship for Social Research”, sesiunea 2012-2013
» Apel pentru transmiterea de proiecte, editia 2012 „Sustinerea proiectelor inovatoare din partea ONG-urilor din Romania in domeniul coeziunii sociale”
» Lansarea Schemei de grant pentru ONG-uri, runda intai
» Apeluri de proiecte ce se lanseaza in luna Mai
» IKEA va acorda 30.000 euro pentru cel mai potrivit partener pentru dezvoltarea de programe și proiecte care au ca scop bunăstarea copiilor!
» Romanian American Foundation si Fundatia pentru Parteneriat acorda peste 1 milion de lei pentru infiintarea a sapte intreprinderi sociale "verzi"
» Echipa Youth Bank Mures a selectat 10 proiecte scrise de liceenii mureseni in vederea finantarii
» Sprijinul pentru tinerii fermieri creste la 40.000 de euro
» 10 aprilie, este ultima zi pentru depunerea Scrisorilor de intentie la Fondul pentru Inovare Civica!
» Doua milioane lei pentru dezvoltarea resurselor umane din mediul rural
» Antreprenoriatul la feminin
» Fondul pentru Inovare Civica, o noua linie de finantare pentru organizatiile neguvernamentale
» Apel pentru propuneri de finantare: Making the Most of EU Funds for Roma
» Masuri referitoare la Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane
» Intreruperea termenului de plata pentru cererile in curs pe POSDRU
» MMFPS selecteaza asociatii si fundatii care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala in vederea acordarii de subventii de la bugetul de stat
» CEE Trust anunta prioritatile sale pentru activitatea de finantare din 2012 in Romania
» YouthActionNet - burse pentru tinerii antreprenori din domeniul social
» Fonduri europene pentru educatia antreprenoriala
» 17 ghiduri gratuite de strangere de fonduri si obtinere de finantari
» Seminar de informare URBACT II
» Peste 6 milioane de Euro în 2012 bugetul programului Tineret în Acţiune. Bani pentru proiecte
» Program cu finantare europeana pentru somerii tineri si somerii de lunga durata, tineri si adulti
» Program de finantare pentru cresterea nivelului educational al elevilor din clasele primare
» Implementarea Regio - Programul Operational Regional in Regiunea Vest la sfarsitul anului 2011
» Oferta de 10.000 de euro in servicii de marketing online pentru sustinerea unei cauze din sectorul non-profit
» PROGRESS - finantari europene pentru imbunatatirea politicilor sociale
» NESsT lanseaza Competitia intreprinderilor sociale 2011-2012
» Ecouri ale actiunilor de protest: de la Iasi la Bucuresti si ...UE!
» Benenfiiarii POS DRU ies in strada
» Eugen LUCAN semnaleaza ca s-a lansat premiului CESE pentru societatea civilă 2011 care are o valoare de 30.000 Euro
» Catalogul Atelierelor Grundtvig aprobate pentru derulare in 2011-2012.
» Traian Basescu despre un minister pentru administrarea fondurilor UE: Trebuie sa fie un om credibil la Bruxelles. Stiu cine va fi, e convenit cu premierul
» Granturi de la Raiffeisen Comunitati pentru ONG-uri, spitale, scoli si bloggeri
» CONCURS: Nagy-Imecs Peter a castigat excursia la Bruxelles oferita in cadrul concursului Propune solutii pentru absorbtia fondurilor europene
» Concursul de finantare pentru proiecte culturale
» Proiectul CRED a fost selectat pentru evaluarea finala facuta de Fundatia ERSTE
» Lansarea competiţiei „Beneficii economice din investiţii sociale"
» Bani pentru antreprenoriatul social! O schimbare pozitiva in comunitatea clujeana!
» ONG-urile acuza functionarea defectuoasa a sistemului electronic unde se depun contra cronometru proiecte pentru finantare UE. Miza: 130 milioane euro
» Sistemul informatic de la 'Dezvoltarea Resurselor Umane' - nefunctional in ziua depunerii proiectelor pentru finantare
» S-a deschis linia de finantare aferenta DMI 6.1. - Probleme semnalate la incarcarea aplicatiilor online
» Raspuns la scrisoare deschisa lansata de CE-RE privind Ghidul solicitantului elaborat de AM POS DRU pentru DMI 6.1
» "Economie sociala si solidaritate"