Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Fondul pentru Inovare Civica, o noua linie de finantare pentru organizatiile neguvernamentale

Data: 23.02.2012

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), lanseaza Fondul pentru Inovare Civica, o noua linie de finantare, menita sa sprijine initiativele de ordin civic ale sectorului neguvernamental din intreaga tara. 

Fondul pentru Inovare Civica a aparut ca un raspuns firesc la nevoia organizatiilor neguvernamentale de a dezvolta proiecte cu impact direct in comunitate. Programul de finantare are ca obiectiv sprijinirea initiativelor si actiunilor civice, responsabilizarea si cresterea participarii active a cetatenilor, pentru a contribui la dezvoltarea comunitatii. Acest fond a aparut  in contextul dificultatilor de finantare pe care organizatiile neguvernamentalele intampina.

Fondurile structurale  reprezinta o resursa mai greu de accesat pentru anumite categorii de organizatii . Astfel, conform Barometrului liderilor ONG 2011 (vezi fisierul atasat), sondaj national online in randul reprezentantilor ONG din Romania, 11% dintre organizatiile respondente sustin ca sursa principala de finantare este reprezentata de granturile oferite de fundatii si organizatii.


Initiatorii Fondului isi propun ca in urmatorii 5 ani sa directioneze 2 milioane de dolari pentru dezvoltarea  proiectelor organizatiilor societatii civile. Activitatea de strangere de fonduri  reprezinta o prioritate pentru FDSC, in scopul sustinerii financiare a initiativelor civice. Proiectul reprezinta o alternativa la programele clasice de tip CSR pentru mediul business din Romania.

"Suntem o companie care prin dimensiunea business-ului este activa pe intreg teritoriul Romaniei. De aceea, prin programele noastre de implicare in comunitate ne dorim sa gasim solutii de dezvoltare pe termen lung. De aici si decizia noastra de a sustine financiar acest demers care ne-a atras, in primul rand, prin abordarea sustenabila si beneficiile pe care le genereaza – intarirea capacitatii ONG-urilor de a-si atrage finantare, rezolvarea unor probleme locale prin implementarea proiectelor propuse de societatea civila si, nu in ultimul rand, stimularea spiritului civic al comunitatilor impactate prin participare activa in cadrul proiectelor." a declarat Mona Nicolici, Manager Relatii Comunitare Petrom.

Fondul pentru Inovare Civica va sprijini organizatiile neguvernamentale prin doua tipuri de scheme de grant:
  • Cererea de propuneri de proiecte, care va fi lansata anual si este structurata in doua componente: "Inovare civica" si  "Facilitare si dezvoltare comunitara".
  • Fondul de Actiune Rapida, care va sprijini: proiecte care creeaza cadrul prielnic sau care pun in dezbatere participarea cetatenilor la elaborarea si adoptarea deciziilor publice; participarea organizatiilor neguvernamentale la procesul de elaborare a politicilor publice; incurajarea si utilizarea mecanismelor de consultare si participare publica la nivel central si local.
"Raiffeisen Bank sustine dezvoltarea sectorului neguvernamental si proiectele comunitare, prin investitii anuale de peste 5 milioane de RON (detalii privind impactul in comunitate pot fi gasite in raportul de CSR pe 2010, disponibil pe www.raiffeisen.ro). Pentru programul nostru de granturi Raiffeisen Comunitati au aplicat anul trecut aproape 400 de ONG-uri din toata tara, ceea ce dovedeste ca nevoia de finantare a proiectelor comunitare este foarte mare. Programul propus de FDSC raspunde din acest punct de vedere unei nevoi clare a societatii. De asemenea, este nevoie de mai multa implicare a oamenilor si institutiilor in imbunatatirea politicilor publice. Avem nevoie de un mediu social si economic care sa readuca increderea in viitor si acesta este unul dintre motivele pentru care participam la constituirea Fondului pentru Inovare Civica. Speram ca si alte companii sa ni se alature", a declarat Corina Vasile, Director de Comunicare si Relatii Publice la Raiffeisen Bank.

In cadrul proiectului, vor avea loc sesiuni de informare in intreaga tara. Prima sesiune va avea loc in Bucuresti, urmand ca detaliile despre eveniment sa fie comunicate ulterior.

Prin intermediul Fondului pentru Inovare Civica lansat anual, vor fi finantate proiecte ce vizeaza educatia civica si implicarea copiilor si tinerilor in viata comunitatii, mobilizarea si responsabilizarea cetatenilor sau actiuni de advocacy si monitorizare a institutiilor/autoritatilor publice. Valoarea estimativa a finantarilor acordate va fi de 15 000 USD/proiect. Solicitantii eligibili sunt organizatiile neguvernamentale fara scop lucrativ.

Fondul de Actiune Rapida va fi lansat de mai multe ori in decursul unui an si urmareste sa sprijine proiecte care creeaza cadrul prielnic sau care pun in dezbatere participarea cetatenilor la elaborarea si adoptarea deciziilor publice care ii privesc, participarea organizatiilor neguvernamentale la procesul de elaborare a politicilor publice, incurajarea si utilizarea mecanismelor de consultare si participare publica la nivel central si local. Solicitanti eligibili sunt organizatiile neguvernamentale fara scop lucrativ. Valoarea estimativa a finantarilor acordate va fi de 5.000 USD / proiect.

Detalii despre Fondul pentru Inovare Civica precum si documentatia necesara, sunt disponibile pe site-ul FDSC.

Fondul pentru Inovare Civica este sprijinit financiar de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, OMV Petrom si Raiffeisen Bank, parteneri ai proiectului din partea mediului de afaceri din Romania si alti donatori privati din Romania.

Lista de fisiere atasate:
comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:Articole din Finantari & Fonduri:

» Formularul 230: Surprize ascunse pentru ONG-uri în Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 147/2020
» ASHOKA ȘI NESTLE lanseaza „CREATING SHARED VALUE PRIZE” in valoare de 500,000 franci elvetieni
» CESE ofera premii de 50.000 Euro pentru promovarea locurilor de muncă de calitate și a spiritului antreprenorial pentru viitorul ocupării forţei de muncă
» AFIR: nu mai sunt bani
» AM POCU anunta rezultatul procesului de solutionare a contestatiilor
» Finanțare pentru tineri sportivi și artiști
» FONDURI EUROPENE de până la 15.000 de euro! Ghidul Solicitantului Masura 6.3 / 2017
» Lista intermediară a cererilor de finanțare aprobate în cadrul apelurilor POCU/18/4/4.1 și POCU/20/4/4.2
» Facilitare comunitara: Ai depus cererea la APIA? Iată ce drept ai după expirarea termenului-limită de 15 mai!
» 177 mil. euro: credite cu susținere europeană pentru întreprinderile mici și mijlocii din România
» Nouă ne pasă - de mediul rural, de educație, de abandonul școlar. Finanțare
» Granturi in valoare de 200.000 euro in Competitia „Idei din Tara lui Andrei”
» Ordonanță de Urgență adoptată în ședința de astăzi: Mecanismului financiar Spaţiul Economic European 2014 - 2021 şi Mecanismul financiar norvegian 2014 – 2021
» Top 30 idei de afaceri neagricole pe care le poți porni la țară cu fonduri europene
» Intreprinderile sociale vor putea obtine, pana la sfarsitul acestui an, atestatul care le va oferi posibilitatea de a accesa fonduri europene,
» Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se apropie de nivelul maxim alocat
» Eugen LUCAN, reprezentantul Romaniei in CESE va sustine nominalizarile romanesiti pentru acordarea PREMIULUI CESE PENTRU SOCIETATEA CIVILA 2014-"Rasplatirea excelentei in initiative ale societatii civile". Valoarea premiilor este de 30.000 Euro!
» Studiu european: comisionul ilicit in materie de fraudare a achizitiilor publice
» Ministerul Fondurilor Europene a lansat oficial in dezbatere publica, marti seara, noul proiect de acord de parteneriat
» Prima runda pilot a Fondului de Mobilitate pentru Experti din Romania si Republica Moldova a fost prelungita pana in decembrie 2013
» Fondurile europene si economia sociala, cum a fost pana in 2013, ce va urma
» Astăzi se lansează Competiția NESsT pentru Întreprinderi Sociale 2013!
» Premiu de artă pentru Europa Centrală și de Est în valoare de 35.000 euro. START LA ÎNSCRIERI!
» Fabricat in Tara lui Andrei – cea mai mare competitie de afaceri sociale cu finantari in valoare totala de pana la 350.000 euro - isi anunta finalistii
» Fonduri UE 2014-2020. Calendarul cu termene limita, publicat de Minister.
» YouthBank Bucuresti anunta un fond de 30.000 lei pentru proiectele liceenilor
» World Vision România oferă finanţare pentru 30 de ateliere de meşteşuguri
» Antreprenorii din Romania pot primi 30.000 de euro finantare pentru proiectele lor digitale
» Primul Ministru declara: Am primit instiintarea oficiala privind deblocarea POSDRU
» In ultimii 5 ani, Innovation Norway a administrat in Romania proiecte de peste 45 de milioane de euro in domeniul protectiei mediului, al productiei sustenabile, al inovatiei
» Educatia pe tot parcursul vietii - o prioritate a sistemelor de invatamant globale
» Corectii financiare de 198 milioane de euro pe POS DRU si de 10 milioane euro pe POS Mediu
» Beneficiarii de fonduri UE care asteapta platile se plang de conturi blocate si de restante de milioane de euro
» Peste o suta de proiecte pentru finantare UE, in evaluare timp de un an si jumatate la MAI. Cine sunt evaluatorii si cat incaseaza din bani publici
» Se reiau platile AMPOSDRU catre beneficiari
» Leonard Orban: Corectia de 25% pe POSDRU nu va afecta toti beneficiarii
» AM POSDRU vrea sa ajute beneficiarii afectati de intarzierile in rambursarea banilor din FSE
» AM POSDRU anunta prelungirea termenului de plata pentru cererile aprobate
» Agricultura din Romania dupa 5 ani de fonduri europene
» TVA va fi eligibila pentru proiectele POSDRU depuse inainte de 2012 si aflate in implementare
» Credite cu dobandă subventionata pentru accesarea fondurilor europene destinate agricultorilor
» 40.000 USD in programul de finantare PACT pentru COMUNITATE. AFLA DETALII SI APLICA PANA IN 5 SEPTEMBRIE 2012!
» 805 cereri de finantare primite in cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri de Organismul Intermediar Elvetian
» Consiliul Europei cere fortelor politice din Romania sa asigure functionarea institutiilor si respectarea normelor democratice
» Burse pentru viitori antreprenori
» Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere – Masura 123
» 100.000 de euro in programul de granturi Raiffeisen Comunitati 2012
» Se prelungeste sesiunea de depunere a proiectelor pentru Masura 141 Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta
» POSDRU: Instructiunea nr. 61 privind verificarea cererilor de rambursare din cadrul proiectelor finantate
» Finantare de peste 65 000 lei pentru solutii moderne de invatare in scolile si liceele clujene.
» Norvegia va oferi fonduri nerambursabile de 300 mil. euro pentru promovarea tehnologiilor nepoluante
» Mai bine de 5.000.000 CHF, bani in cadrul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman pentru dezvoltarea societatii romanesti!
» FDSC lanseaza a doua runda de finantare in cadrul Fondului de Actiune Rapida
» Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va incuraja crearea centrelor de afaceri si parcuri industriale
» Fundatia ERSTE ofera burse pentru cercetari sociologice: “ERSTE Foundation Fellowship for Social Research”, sesiunea 2012-2013
» Apel pentru transmiterea de proiecte, editia 2012 „Sustinerea proiectelor inovatoare din partea ONG-urilor din Romania in domeniul coeziunii sociale”
» Lansarea Schemei de grant pentru ONG-uri, runda intai
» Apeluri de proiecte ce se lanseaza in luna Mai
» IKEA va acorda 30.000 euro pentru cel mai potrivit partener pentru dezvoltarea de programe și proiecte care au ca scop bunăstarea copiilor!
» Romanian American Foundation si Fundatia pentru Parteneriat acorda peste 1 milion de lei pentru infiintarea a sapte intreprinderi sociale "verzi"
» Echipa Youth Bank Mures a selectat 10 proiecte scrise de liceenii mureseni in vederea finantarii
» Sprijinul pentru tinerii fermieri creste la 40.000 de euro
» 10 aprilie, este ultima zi pentru depunerea Scrisorilor de intentie la Fondul pentru Inovare Civica!
» Doua milioane lei pentru dezvoltarea resurselor umane din mediul rural
» Antreprenoriatul la feminin
» Fondul pentru Inovare Civica, o noua linie de finantare pentru organizatiile neguvernamentale
» Apel pentru propuneri de finantare: Making the Most of EU Funds for Roma
» Masuri referitoare la Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane
» Intreruperea termenului de plata pentru cererile in curs pe POSDRU
» MMFPS selecteaza asociatii si fundatii care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala in vederea acordarii de subventii de la bugetul de stat
» CEE Trust anunta prioritatile sale pentru activitatea de finantare din 2012 in Romania
» YouthActionNet - burse pentru tinerii antreprenori din domeniul social
» Fonduri europene pentru educatia antreprenoriala
» 17 ghiduri gratuite de strangere de fonduri si obtinere de finantari
» Seminar de informare URBACT II
» Peste 6 milioane de Euro în 2012 bugetul programului Tineret în Acţiune. Bani pentru proiecte
» Program cu finantare europeana pentru somerii tineri si somerii de lunga durata, tineri si adulti
» Program de finantare pentru cresterea nivelului educational al elevilor din clasele primare
» Implementarea Regio - Programul Operational Regional in Regiunea Vest la sfarsitul anului 2011
» Oferta de 10.000 de euro in servicii de marketing online pentru sustinerea unei cauze din sectorul non-profit
» PROGRESS - finantari europene pentru imbunatatirea politicilor sociale
» NESsT lanseaza Competitia intreprinderilor sociale 2011-2012
» Ecouri ale actiunilor de protest: de la Iasi la Bucuresti si ...UE!
» Benenfiiarii POS DRU ies in strada
» Eugen LUCAN semnaleaza ca s-a lansat premiului CESE pentru societatea civilă 2011 care are o valoare de 30.000 Euro
» Catalogul Atelierelor Grundtvig aprobate pentru derulare in 2011-2012.
» Traian Basescu despre un minister pentru administrarea fondurilor UE: Trebuie sa fie un om credibil la Bruxelles. Stiu cine va fi, e convenit cu premierul
» Granturi de la Raiffeisen Comunitati pentru ONG-uri, spitale, scoli si bloggeri
» CONCURS: Nagy-Imecs Peter a castigat excursia la Bruxelles oferita in cadrul concursului Propune solutii pentru absorbtia fondurilor europene
» Concursul de finantare pentru proiecte culturale
» Proiectul CRED a fost selectat pentru evaluarea finala facuta de Fundatia ERSTE
» Lansarea competiţiei „Beneficii economice din investiţii sociale"
» Bani pentru antreprenoriatul social! O schimbare pozitiva in comunitatea clujeana!
» ONG-urile acuza functionarea defectuoasa a sistemului electronic unde se depun contra cronometru proiecte pentru finantare UE. Miza: 130 milioane euro
» Sistemul informatic de la 'Dezvoltarea Resurselor Umane' - nefunctional in ziua depunerii proiectelor pentru finantare
» S-a deschis linia de finantare aferenta DMI 6.1. - Probleme semnalate la incarcarea aplicatiilor online
» Raspuns la scrisoare deschisa lansata de CE-RE privind Ghidul solicitantului elaborat de AM POS DRU pentru DMI 6.1
» "Economie sociala si solidaritate"